Erik, Alexandra
EUR 386,10 Ft
USD 366,48 Ft
11 °C
23 °C

Vízből rákgyógyszer?

2005.02.03. 23:59
A feltaláló szerint két-három év alatt húsz-harminc százalékkal csökkenhetne a rákban elhunytak száma Magyarországon, ha az onkológiai kezelés mellé csökkentett deutériumtartalmú vizet is fogyasztanának a betegek. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet azonban visszautasította a készítmény gyógyszerként való törzskönyvezését, mivel szerintük a klinikai vizsgálatok nem bizonyították annak kedvező hatását. A lapunk által megkeresett rákkutatók is úgy gondolják, hogy a speciális víz kedvező hatása megkérdőjelezhető. Közben egyes orosz orvosok deutériummentes vizet javasolnak az űrbéli sugárzás rákkeltő hatásainak kivédésére. Mi tehát a helyzet az egyesek által csodaszernek, mások által sarlatánságnak tartott, csökkentett deutériumtartalmú vízzel?

Egy sajtóközleménynek köszönhetően az elmúlt napokban újra a figyelem középpontjába került a csökkentett deutériumtartalmú víz, ami készítője szerint képes lelassítani, leállítani vagy visszafordítani a rákos daganatok növekedését, más szakemberek azonban erről egyáltalán nincsenek meggyőződve. A HYD Kft. sajtóközleménye szerint űrkutatással foglalkozó hivatalos orosz szaklapokban a közelmúltban olyan cikkek láttak napvilágot, melyek a csökkentett deutériumtartalmú víz alkalmazását ajánlják egy esetleges Mars-expedíció legénysége számára.

A közlemény a a publikációs listákban röviden csak Aviakosm Ekolog Med néven hivatkozott Aviakozmicseszkaja i Ekologicseszkaja Medicina orosz űrorvosi szaklap egy 2003-as cikkére utal, a tanulmány kivonata szerint: "azoknak az eljárásoknak a megtalálása, melyek csökkentik a sugárzás okozta rák veszélyét, az egyik legfontosabb feladat a Mars-utazás előkészítésében. Az egyik lehetőség olyan életfenntartó rendszerek tervezése, melyek alacsony deutériumtartalmú vizet hoznak létre, amit a legénység tagjai fogyasztanának. Az előzetes vizsgálatok szerint a deutériumtartalom 65 százalékos csökkentése bizonyos rákellenes tulajdonságokat ad a víznek. Ezért a deutériummentes víz fogyasztása csökkentheti a szélsőséges sugárzás miatt kialakuló rák veszélyét a marsi legénységnél."

Megváltozott körülmények

A deutérium a hidrogén egyik izotópja, mely abban különbözik a közönséges hidrogéntől, hogy atommagja a proton mellett egy neutront is tartalmaz. Felszíni vizekben a deutérium koncentrációja 150 ppm körül van (1 ppm, part per million = 1 ezred ezrelék). A csökkentett deutériumtartalmú vízzel egy magyar biológus, Somlyai Gábor végezte az első kísérleteket 1990-ben, az Országos Onkológiai Intézet tudományos főmunkatársaként. A kutató 1993-ban alapította meg a HYD Kft.-t, azóta ez a cég végzi a kutatásokat, a gyógyszerfejlesztést és a fogyasztói termékek gyártását, forgalmazását.

"Nagyon egyszerűen magyarázva a deutériumkoncentráció csökkentése stressz a sejtek számára, amit csak az egészséges sejtek élnek túl, mivel ezeknek ép a genetikai állományuk és az anyagcseréjük - magyarázta az Indexnek Somlyai Gábor. - A rákos sejtek nem tudnak alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és beindul a sejtelhalás." Somlyai Gábor elmondta: a gyógyszerészeti engedélyezéshez szükséges, úgynevezett fázis II klinikai vizsgálatokat (melyben egy szer hatásosságát tesztelik) már elvégezték, itt szignifikánsan kevesebben haltak meg a deutériumszegény vizet fogyasztók közül (22-ből ketten), mint a placebocsoportban (22-ből kilencen). Somlyai szerint további hét-nyolcszáz beteg adatai és külföldi vizsgálatok is a készítmény hatásosságát igazolják, sőt azt állatgyógyászati célra már 1999-ben törzskönyvezték is.

A cég humán gyógyszerként Depletin néven próbálta törzskönyveztetni a terméket, eddig sikertelenül. "Az OGYI visszautasította a Depletin nevű készítmény gyógyszerként való törzskönyvezését, mivel a készítmény hatásosságát igazoló klinikai vizsgálatok nem bizonyították annak kedvező hatását, valamint a vizsgálatok lefolytatásában komoly hiányosságok és a protokolltól való eltérések is mutakoztak - közölte az Index megkeresésére az Országos Gyógyszerészeti Intézet sajtóreferense. - A készítmény valóban törzskönyvezésre került állatgyógyászati célra, de ez önmagában nem bizonyítja a kedvező hatást emberi felhasználás esetére is. Megjegyezzük, hogy a szer "kutya és macska daganatos megbetegedéseinek kiegészítő kezelésére szolgál" (ld.: Vetera DDW-25 A.U.V: használati utasítás), tehát nem állatgyógyszerként regisztrálták. Ahhoz, hogy a deutériumszegény víz emberi felhasználásra kerülő gyógyszer legyen, további klinikai vizsgálatok szükségesek."

Nem olcsó

A cég ennek ellenére élelmiszerként forgalmaz deutériumszegény vizet, Preventa néven. A terméket a Fodor József Országos Közegészségügyi Központ Országos Környezetegészségügyi Intézetének szakvéleménye, valamint az Országos Élelmezés-és Táplálkozástudományi Intézet és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állásfoglalása alapján a Budapest Fővárosi Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás engedélyezte 1999-ben.

A termék nem olcsó, bár Somlyai Gábor szerint így is igen kicsi árréssel dolgoznak, mivel a deutériumszegény víz előállítása meglehetősen költséges. A gyógynövényboltokban megvásárolható vagy a kft.-től közvetlenül rendelhető, másfél literes Preventa-125-öt (a szám a deutériumkoncentrációra utal, ami itt tehát 125 ppm) a cég 713 forintért adja, 18 palack vásárlása esetén 570 forintba kerül egy palack. A kétliteres flakonba töltött Preventa-105 1499 forint, 18 palack vásárlása esetén 1349 forint. A szintén kétliteres Preventa-85 a legdrágább: palackja 1725 Ft, 18 üveg vásárlása esetén 1552 forint.

Somlyai Gábor elmondta: évente nagyjából 250 000 liter víz fogy, az elmúlt öt évben mintegy 12-14 ezer beteg fogyasztotta a Preventát rendszeresen. A biológus szerint részben a Preventa piacra kerülésének tudható be, hogy 2000 óta csökken a daganatos halálozás Magyarországon. Somlyai Gábor úgy véli, hogy ha az onkológiai kezelés kiegészítőjeként deutériumszegény vizet innának a betegek, két-három éven belül húsz-harminc százalékkal csökkenne a rákban elhunytak száma Magyarországon.

Ellentmondásos

"Ez ellentmondásos terület - mondta az Index érdeklődésére egy onkológus professzor, a témakör jó ismerője, aki névvel ezúttal nem kívánt szerepelni a cikkben. - Az nem vitás, hogy a víz deutériumkoncentrációjának változtatásával a kémiai reakciók is megváltoznak, de ez még nem jelenti azt, hogy gyógyszerként egy ilyen készítmény hatásos lenne. Továbbá különbséget kell tenni egy sejtbiológiai rendszerben végzett kutatás és az élő szervezet között is" - tette hozzá. A deutériumszegény vízzel kapcsolatban szerinte a szükséges klinikai vizsgálatok még nem születtek meg, a "bizonyítékokon alapuló orvostudomány kritériumait ez a terápia nem teljesíti" - mondta.

Az onkológus felhívta a figyelmet arra, hogy például az amerikai rákkutató intézetben (National Cancer Institute, NCI) külön bizottság foglalkozik a gyógyhatásúnak tartott szerekkel, és az intézetnek már sikerült is elkülönítenie például a szójából, a brokkoliból, a paradicsomból vagy a cápaporcból a rákellenes hatóanyagokat. "A szakma tehát nem nyomja el az ezirányú törekvéseket" - mondta a professzor. Szerinte az a probléma, hogy sokan olyan terápiákra költenek súlyos tízezreket, melyeknek hatása még nem bizonyított. "Az emberek szeretnének csodaszerekben hinni" - mondta, de hozzátette, hogy soha, senkinek nem mondta, hogy ne szedjen ilyen készítményeket, hiszen a betegség legyőzésében a hit, az élni akarás is nagyon sokat számít.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét