Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kreacionista múzeum nyílik Kentuckyban

2007.05.21. 11:20
Kreacionista, vagyis a világ teremtéséről szóló, az evolúciót tagadó múzeum nyílik az egyesült államokbeli Kentuckyban. A pazar petersburgi intézményben járók egyebek mellett megtudhatják, hogy az emberek és a dinoszauruszok néhány ezer éve még együtt éltek.

A 27 millió dollárból Cincinnati közelében épített intézmény a legkorszerűbb high-tech megoldásokat vonultatja fel. Az első blikkre természettudományi múzeumnak tűnő Kreacionista Múzeum érdeklődői megcsodálhatják a világon élő sokféle pintyet, gyíkot és békát. Miközben az állatfajok gazdagságában lehet gyönyörködni, a magyarázó feliratok arról tájékoztatnak, hogy a tudósoknak bizony fejtörést okoz ez a sokszínűség. "A választ a Biblia tartalmazza" – világosít fel a múzeum.

Ember, dínó, két jóbarát

A létesítményt, amely május 28-án nyitja meg kapuit, az Ifjú Föld nevű kreacionista mozgalom egyik csoportja, a Teremtés válaszai című szervezet építtette. Az úgynevezett intelligens tervezésben hívőkkel szemben – akik megkérdőjelezik az evolúciós fejlődést, de elfogadják tényként, hogy a világegyetem több milliárd éves – az Ifjú Föld követői szó szerint veszik a Bibliában foglaltakat, nézetük szerint a Teremtés könyve egy pontos adatokat tartalmazó történelemkönyv.

Magyarázatuk szerint mivel a világ hatezer éve teremtődött, a dinoszauruszok, amelyek létezését kövületek bizonyítják, együtt éltek a Földön az emberekkel. A látogatók egy kiállítóteremben ugrándozó tyrannoszaurusz kölyköket láthatnak együtt szarvasbőrt viselő emberekkel. A kiállítási terekben sok helyen láthatók dinoszaurusz-modellek; Ken Ham, a Teremtés válaszai elnöke szerint a gyerekek imádják őket. "A dinoszauruszokat eddig kisajátította az evolucionista elmélet. Túl sokáig használta őket propagandaeszközként, mi most visszavesszük őket" – fogalmazott Ham.

Tiltakozó ateisták

A látogatók azt is megtudhatják, hogy a Grand Canyont nem a Colorado folyó vájta ki évmilliók folyamán, hanem az özönvíz. A múzeum szerint a majom és az ember közötti rokonságot bizonyító több millió éves leleteknek semmi közük az emberiség történetéhez. A Teremtés válaszai szervezet szerint a Noé bárkájáról szóló bibliai tanítás is igaz az utolsó betűig; az intézmény egy helyen úgy magyarázza, hogy a bárka valahol Közép-Ázsiában ért szilárd talajt, ahonnan a túlélő állatok szétrajzottak a többi kontinensre és újra benépesítették azokat. A múzeumban működni fog egy Noé Kávézója nevű büfé is, ahol látható lesz a bárka modellje.

A washingtoni központú Kampány az alkotmány védelmében nevű csoport, amely az evolucionista tanok magyarázó erejét, az állam és egyház szétválasztását hirdeti, "sötét marketingtrükknek" nevezte a lapos képernyőkkel felszerelt, speciális hatásokat teremtő vetítővel ellátott, "veszélyesen korszerű" múzeumot, amely, mint mondták, a gyerekek élénk képzeletvilágával akar visszaélni. Az Amerikai Ateisták csoport tiltakozást is szervez a múzeum megnyitásának napjára.

King Kongtól Noéig

Ham nem érti az aggodalmakat. "Nagyon sok világi iskola és múzeum van, ahol tényként tanítják az evolúciót. Ha ennyire nyilvánvaló, akkor miért tiltakoznak egy Kreacionista Múzeum ellen?" – tette fel a kérdést. Ham szerint a mai keresztények nagy része azért fordult el hitének alaptételeitől, mert az iskolában a bibliabeli teremtés tanulmányozása helyett az evolucionista elmélettel traktálták őket.

Egy hasonló, de a petersburginél kisebb Darwin-tagadó múzeum már létezik a kaliforniai Santee-ben, ahol hatalmas, út menti dinoszauruszfigurákkal csalogatják be a kíváncsi utazókat. A kreacionista turizmust minőségileg magasabb szintre fogja emelni az új múzeum, amelyet Patrick Marsh, a floridai King Kong-attrakciók megálmodója tervezett. A létesítménybe évente 250 ezer látogatót várnak.

A kreacionizmus Amerikában egyáltalán nem marginális jelentőségű. A 2008-as elnökjelölt-választási kampányban három olyan republikánus politikus is akad (Sam Brownback kansasi szenátor, Mike Huckabee volt Arkansas-i kormányzó és Tom Tancredo coloradói képviselő), aki nem fogadja el az evolúciót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!