16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Mikrofosszíliákat keresnek az ománi meteoritban

2000.06.30. 14:53
Amikor a Nasa kutatói az ALH84001 számú Mars meteoritban mikroorganizmusok nyomaira utaló jeleket fedeztek fel, ismét fellángolt a vita a vörös bolygón egykor létezett lehetséges életformákról. A Föld egyik teljesen más klímájú területéről származó újabb meteorit vizsgálata néhány kérdésre választ hozhat.
A baba a viszonyítási alap
Magán-meteoritvadászok leltek rá februárban arra az ökölnyi kődarabra, amelyet Dhofar 19 név alatt regisztráltak. Az Omanban lelt meteoritról bebizonyosodott, hogy egykor a Mars kőzetének része volt. A leletet a Tennessee egyetemen Larry Taylor geológus vizsgálta, más laborok közreműködésével. Többek közt a chicagói egyetemről Robert Clayton volt a segítségére, aki a kőzet oxigéntartalmát határozta meg, és megállapította az egyezést más marsi kőzetminták értékeivel.

A "Dhofar 19" a lelőhelye okán különleges helyet foglal el a Földön eddig talált mintegy 14 marsi eredetű meteorit között. Hiszen az idevetődött kődarabok közül csak három darab származik sivatagi lelőhelyekről. A többire, például az állítólagos marsi fosszíliákat tartalmazó ALH84001-re is, az Antarktiszon bukkantak a kutatók.

A marsi fosszíliákról szóló elképzelések kritikusai ellenvéleményként egyebek mellett azt vetették fel, hogy a megfigyelt struktúrák talán csak a földi eredetűek, és szennyezés által jöttek létre. Ha viszont a "Dhofar 19" elemzése szintén mikroméretű fosszíliákra utaló nyomokat fedez fel, a marsi életről szóló viták újabb szakaszba érnek.

Larry Taylor szerint ha azonos nyomokra bukkannak a két, igen eltérő klimatikus környezetben (sivatag és az Antarktisz) talált meteoritban, a földi eredetű szennyeződést, mint a szerves struktúrák magyarázatát, jóformán ki lehet zárni.

Néhány tudós egyébként korábban a marsinak vélt kőzetek laborvizsgálatának tudományos értékét alapjában kérdőjelezte meg. Véleményük szerint az eredményeket nem lehet megfelelő alapossággal értékelni, mivel ma még túl keveset tudunk a vörös bolygóról.



  • Tippek
  • Bankszámla