Viola
-5 °C
-2 °C

Sok dinoszauruszt kétszer fedeztek fel

2008.09.18. 15:45
Több száz dinoszauruszfajt kétszer is új felfedezésként azonosítottak, állítja egy most megjelent tanulmány. Főleg régen történtek ilyen esetek, a mai, szigorúbb protokollok már elejét veszik a duplázásoknak – írja a BBC hírportálja.

Michael Benton, a brit Bristol Egyetem professzora átnézte az 1824 óta felfedezett összes dinoszauruszfaj eredeti leírását, egészen pontosan 1047-et. A tudós arra jutott, hogy sokszor az új felfedezésnek hitt faj egy már ismert dinoszauruszt ír le, és az ilyen hibák aránya akár 50 százalék is lehet. Ezt részletező tanulmányát a Biology Letters című szaklapban publikálta.

A duplázások egyik oka, hogy sok fajt csak részleges maradványok, hiányos leletek alapján soroltak be. "Ez a dinoszaurusz-kutatók egyik legnagyobb problémája" – fogalmazott Benton. A másik ok, hogy a 19. század második felében, a viktoriánus időkben a tudósok egymással versengve próbáltak új dinoszauruszokat találni. Ennek eredményeként minden megtalált furcsa lábszárcsontra vagy koponyára új nevet aggattak. "A későbbi, teljesebb maradványokra épülő kutatások így a több mint ezer megnevezett dinoszauruszt nagyjából ötszázra csökkentette" – mondta a tanulmány szerzője.

Benton kitért arra is, hogy a paleontológiában ma működő gyakorlat már nagyon jó: "Kritikusan fogadjuk az új felfedezéseket és egyre pontosabban nevezzük meg az új fajokat. A névadási protokoll is szigorúbb, mint régen volt." A modern régészeti eszközök is csökkentették a hibalehetőségek számát: az 1960 óta felfedezett dinoszaruruszfajok többségének teljes vagy csak kissé hiányos csontváz alapján, nagy magabiztossággal adhattak új nevet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!