Tamás
-7 °C
8 °C

Vitatott tanulmány a passzív dohányzás ártalmatlanságáról

2003.05.16. 15:47
A passzív dohányzás nem gyilkol, nem okoz érrendszeri zavarokat vagy tüdőrákot, állítja egy nagy felháborodással fogadott tanulmány, amely nyomán az USA-ban újraéledhet a vita az éttermekben tiltott füstölésről, és a dohányosok munkahelyi "páriastátuszáról".
A kaliforniai adatokat elemző vizsgálat eredményeit a British Medical Journal (BMJ) vezető anyagaként közli. Az anyag hatalmas felháborodást keltett a dohányellenes aktivisták és az elemzés anyagát szolgáltató egészségügyi szervezetek illetve rákellenes társaságok körében.

A tanulmány nyíltan szembeszáll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alá tartozó nemzetközi rákkutató ügynökség állásfoglalásával, miszerint mások cigarettafüstjének belélegzése a rák számos változatát, köztük tüdőrákot idéz elő.

Időközben megfogalmazódtak olyan vélemények, miszerint a tanulmány szerzői elmulasztották tisztázni, milyen szintű kapcsolatban állnak a dohányiparral.

Szemezgettek a hosszú távú adatokban

A WHO és a dohányzást ellenző szervezetek, köztük ironikus módon a vitatott anyagot leközlő British Medical Journal kiadója, a brit orvosi társaság (British Medical Association, BMA) attól tartanak, hogy a dohányipar alááshatja a nyilvános helyen való dohányzást korlátozó törekvéseket.

A tanulmányt James Enstrom, a California egyetem egészségügyi intézetének munkatársa és Geoffrey Kabat, a New York egyetem megelőző orvosi intézetének professzora állította össze. A két szerző több mint 100 ezer kaliforniai felnőtt adatait elemezte, akik életét nyomon követték az amerikai rákellenes társaság (ACS) 1959-től 1998-ig tartó programjában.

A kutatók figyelme ebből a körből arra a 35 561 emberre irányult, akik soha nem dohányoztak, viszont az élettársuk igen. Arra a következtetésre jutottak, hogy a füstben élés nem függött össze a szívkoronaér megbetegedésekkel, és nem számított az sem, milyen gyakran és mennyit szívott az élettárs. A szerzők szerint így lehetetlen, hogy a passzív dohányzás 30 százalékkal növelné a szívbetegségek kockázatát, bár minimális hatást nem lehet kizárni.

Dohányipari lobbi a háttérben

A rákellenes társaság tiltakozik az ellen, hogy a kutatók visszaéltek a hosszú távú vizsgálat adataival. Ugyanis lehetetlen elkülöníteni az élettárs dohányzását, hiszen 1959-ben a cigarettafüstöt még sehonnan nem tiltották ki. Arra sincs semmi bizonyíték, hogy az élettárs dohányzási szokásai nem változtak az utolsó regisztráció, 1972 után.

"Kutatóink többször figyelmeztették Enstrom urat, hogy az adatok erre a vizsgálati célra nem felelnek meg" - mondta a Guardiannek Michael Thun, az amerikai rákellenes társaság elnöke. James Enstrom és Geoffrey Kabat elismerték, hogy az elmúlt években támogatást kaptak a dohányipartól. Azt is közölték, hogy a tanulmány elkészítését segítette az azóta megszüntetett zárt légterek kutatási központja (Center for Indoor Air Research, CIAR).

Tavaly decemberben egyébként egy a British Medical Journalban megjelent cikk leplezte le a CIAR-t. Mint kiderült, ez volt a fedőszerve a dohánykonszernek által finanszírozott tanulmányoknak, amelyek a passzív dohányzás ártalmait taglaló eredményeket próbálták cáfolni.

Jó vitaalap, vagy felsült próbálkozás

A kétségek ellenére az új tanulmány tudományos hitelességhez jutott azzal, hogy bekerült a világ egyik legelismertebb tudományos folyóiratába. A lapot már korábban is megkörnyékezte a dohányipari lobbi. A British Medical Journal szerkesztője, Richard Smith korábban lemondott a Newcastle egyetem professzori címéről, miután kiderült, hogy az egyetem 3,8 millió fontos támogatást kapott a British American Tobacco-tól (BAT).

A kísérő szerkesztői szövegben George Davey Smith, a Bristol egyetem professzora kijelenti, hogy a kutatók esetleg túlhangsúlyozzák az eredményeik negatív természetét, viszont rámutat, hogy az anyagból nem maradtak ki a megszaporodó krónikus légzési nehézségek sem. A professzor véleménye szerint egyébként a passzív dohányzást vizsgáló korábbi vizsgálatokkal is problémák voltak, és ez a munka jó kiegészítés a vitához.

A British Medical Association viszont egyenesen a tanulmány valóságtartalmát vonja kétségbe. "Hiba volna, ha ez a dohányipar által támogatott becsődölt tanulmány alá tudná ásni a passzív dohányzás gyilkos arcát felfedő számos vizsgálat és szakértői vélemény megállapításait" - jelentette ki Vivienne Nathanson, a British Medical Association tudományos és etikai részlegének vezetője.