Háromszázmilliárd dollárt követel Washington a dohánygyáraktól

2003.03.20. 11:46
A dohánycégek részvényei meredeken zuhanni kezdtek, miután kiderült, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium fenntartja az előző kormányzat 289 milliárd dolláros követelését a vállalatokkal szemben.
Az Altria (Philip Morris anyacége) papírjai hat, az RJ Reynolds részvényei nyolc és fél százalékkal estek a hír hatására. Az igazságügyi minisztérium szerint a nagy dohánygyárak ötven éven át szándékosan félrevezették a fogyasztókat, és így jogtalan haszonhoz jutottak.

Ashcroft korábban ellenezte a keresetet

Szakértők nem számítottak rá, hogy a Bush-kormányzat folytatja a Clinton-kabinet által elindított eljárást: John Ashcroft igazságügyi miniszter annak idején, missouri szenátorként még támadta a keresetet.

Összeesküvés

A minisztérium szerint a nagy cégek képviselői 1953-ban találkoztak a New York-i Plaza Hotelben, és megbeszélték, hogy megpróbálják eltitkolni a cigaretta káros és addiktív hatását. A vállalatok ezek után hamis vizsgálati eredményeket közöltek, és visszatartották új, kevésbé veszélyes termékeiket. A Philip Morris és az RJ Reynolds mellett az alperesek között van a Lorillard, a Liggett, a Brown & Williamson és a British American Tobacco.

1998-ban már megállapodtak

A cégek 1998-ban már megállapodtak a szövetségi államokkal, hogy a hasonló indokkal indított perek elkerülése érdekében a dohánygyárak 246 milliárd dollárt fizetnek huszonöt év alatt az államoknak. A Philip Morris képviselője közölte: abban bíznak, hogy a bíróság elismeri, hogy a mostani ügy már az 1998-as megállapodással rendeződött, így új keresetnek nincs helye.  • Tippek
  • Bankszámla