16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

A kurblis rádió feltalálója áramot termelő cipőt épít

2000.06.28. 16:32
A kézzel felhúzható rádiójával híressé lett Trevor Baylis egy olyan cipőt fejlesztett ki, amely futás közben energiát termel. A feltaláló elképzelései szerint a szerkezet képes lehet menet közben mobiltelefonokat vagy sétálómagnókat feltölteni illetve üzemeltetni.
A BBC híre szerint a Hull egyetem kutatóival együtt kifejlesztett cipőt Baylis most éppen a namíb sivatagban teszteli. A hivatalos bemutatót Baylis cége, a sokat mondó elnevezéssel bíró "The Electronic Shoe Company" merész húzással kívánja majd emlékezetessé tennni. A futással termelt áramból nem mást, mint Tony Blair miniszterelnököt akarják felhívni.

Trevor Baylis, a kurblis rádió feltalálója most "futva" akar áramot termelni
Állítólag a katonaság érdeklődését már felkeltette a találmány. A bakancsba integrált újra képződő áramforrás révén a katonákat függetlenebbé lehetne tenni. Az Electric Shoe Company-t a Texon International támogatja a fejlesztésben. Ha kereskedelmi forgalomba kerül egyszer a cipő, az árát a fejlesztők szerint 140 dollár körül lehet majd tartani.

Az áramot termelő cipő ötletét Baylis már korábban nyilvánosságra hozta. Ezek szerint a talpban piezoelektronikus elemeket helyeznek el, hasonlókat, mint amelyek a tűzkő nélküli öngyújtókban a villamos szikrát pattintják. Ha az ilyen elemek összenyomódnak, villamos áram keletkezik.

Az elvet egyébként cipőkben már egy ideje alkalmazzák: néhány vicces gyermekcipő sarkában minden lépésre felvillan egy kis világító dióda. Ezidáig viszont az így létrehozott villamos teljesítmény még túl kicsiny volt ahhoz, hogy például mobiltelefonokat fel lehessen vele tölteni.

Ezt a problémát hidalta át elmondása szerint Baylis, de a pontos eljárás még nem ismert. A 63 éves feltaláló neve nem ismeretlen az alternatív energiatermelés témakörében. 1993-ban kezdte el kifejleszteni a kurblival meghajtott rádiót, amelyet elsősorban Afrikában, a civilizációtól távol eső vidékeken gondolt bevetni. Hosszas kilincselés után 1995-ben talált támogatókat, és az úgynevezett "Freeplay" rádió Dél-Afrikában, Fokvárosban, egy mozgássérülteket foglalkoztató üzemben készül. A projekt azóta világszerte nagy elismerésben részesült, helyet szorítottak neki például a hannoveri világkiállításon is.  • Hírek
  • Hírek