16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Géneket károsít a kokain és az ecstasy

2003.12.08. 16:56
Olasz kutatók megállapításai szerint a kokain és az ecstasy kábítószerek megváltoztatják az emberi DNS szerkezetét, és ezzel az eddig feltételezettnél is veszélyesebbnek bizonyulhatnak. Rákkeltő hatásukat már korábban kimutatták.
"Az ismert toxikológiai hatások mellett ezek a drogok a DNS-t is megtámadják, mutációkat eredményeznek és ezzel megváltoztatják az örökítő anyagot" - jelentette ki Giorgio Bronzetti, az olasz nemzeti kutatóközpont biotechnológiai részlegének vezető kutatója.

A jelenség a jövő generációjára gyakorolt hatása miatt komoly aggodalomra ad okot, fejtegette a kutató. A hároméves vizsgálatban állatoknál sikerült kimutatni a kábítószer szedésének időtartama és a DNS-károsodás súlyossága közti összefüggést, írta a Yahoo.

Világelső fenyegetés

A kokain és az ecstasy függőséget okoz, és emellett növelik a rák kialakulásának kockázatát. Az ENSZ szeptemberi jelentése szerint 1995 és 2000 között világszerte 70 százalékkal növekedett a partidrogként kedvelt ecstasy fogyasztása.

Az ecstasy és más amfetaminszármazékok megelőzték a kokaint és a heroint: immár ezek a leggyorsabban terjedő drogok, állapították meg az olasz kutatók.  • Hírek
  • Hírek