Bogyósgyümölcssel a szellemi hanyatlás ellen
Egy csütörtökön közzétett amerikai tanulmány számolt be arról a kísérletről, amelynek során 16 ezer nő étkezési szokásait vizsgálták. A kísérletet a bostoni Harvard Egyetem kutatói végezték 1976 és 2001 között. Az Annals of Neurology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányhoz 1995 és 2001 között kétévente, összesen négy alkalommal mérték a 70 évnél idősebb résztvevők kognitív funkcióit is. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy azoknál, akik a legtöbb bogyósgyümölcsöt ették, akár két és fél évvel is eltolódhatott a szellemi hanyatlás.
Elizabeth Devore, a Brigham Női Kórház, valamint a Harvard munkatársa elmondta, hogy ez az első epidemiológiai bizonyíték, amely arra utal, hogy a bogyósgyümölcsök lassíthatják a szellemi hanyatlást idősebb nőknél. Devore szerint az eredményeknek jelentős közegészségügyi következménye van, mivel a gyümölcsfogyasztás növelése viszonylag egyszerű étrendi változtatás. Devore úgy véli, hogy a következtetés különösen fontos az amerikai társadalom öregedése miatt, mivel a legutóbbi népszámlálási adatok megállapították, hogy 2000 és 2010 között 15 százalékkal emelkedett a 65 évnél idősebbek száma az országban.
A szakemberek szerint minden életkorban előnyös, ha sok bogyósgyümölcsöt eszik valaki, mert a bennük lévő flavonoidoknak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik vannak. Ezek a vegyületek másfajta gyümölcsökben is jelen vannak: többek között a citrusfélékben, az almában, a teában, a vörösborban és a hagymafélékben. Mivel a sejtek öregedése maga után vonja a korhoz kapcsolódó betegségek, így a diabétesz, a szívbetegségek és a rák megjelenését, ezért a flavonoidok fogyasztása késleltetheti ezen betegségek kialakulását is.