Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Közel az agyhártyagyulladás elleni vakcina

2012.05.08. 10:59

Egy lépéssel közelebb kerültünk az agyhártyagyulladást kiváltó, Európában és Észak-Amerikában évente százak halálát okozó meningitis B elleni vakcina piacra kerüléséhez. Ausztráliában, Lengyelországban és Spanyolországban kamaszok körében zajlottak azok a vakcinapróbák, amelyek eredményéről a The Lancet Infectious Diseases című brit orvosi folyóiratban számoltak be. A védőoltás a fiatalok szervezetében komolyabb mellékhatások nélkül váltotta ki a kívánt immunválaszt.

Az Egyesült Államokban és Európában jelen lévő meningitis B baktériumtörzsek 90 százalékával szemben aktívak azok az ellenanyagok, amelyek a vizsgálatba bevont kamaszok vérében megjelentek a szer alkalmazása után. „Adataink azt mutatják, hogy ez a vakcina ígéretes, és széles körben véd a meningococcus B szerotípusa ellen" – foglalta össze Peter Richmond kutatásvezető, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársa.

A meningitis baktériumok által kiváltott agyhártyagyulladás főként a tinédzsereket érinti, a betegség miatti halálozási arány 5-14 százalék között van. A meningitis A és C típusai ellen már létezik védőoltás, ám nincs olyan vakcina, amely széles körben védene a B szerotípussal szemben. Utóbbi elsősorban az iparosodott országokban bukkan fel, míg az A típus Afrikában gyakori.