A nagyobb betűköz segít a diszlexiásoknak

2012.06.05. 14:23

Egyszerű művelettel, a betűk közötti hely szélesítésével jelentősen javítható a diszlexiások olvasása, akik gyorsabban és pontosabban olvasnak így írt szövegeket - állapították meg vizsgálataikban olasz kutatók. A Páduai Egyetem kutatói 34 olasz és 40 francia, nyolc és tizennégy év közötti diszlexiás diákot vontak be kísérletükbe, amelynek eredményét az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS legfrissebb számában ismertették.

Úgy találták, hogy az extra széles betűközzel írt szöveget a diákok 20 százalékkal gyorsabban és kétszer nagyobb pontossággal olvasták el, mint a normál betűközzel eléjük tett változatot. „Meglepődtünk a betűköz okozta előny mértékén" – monda Marco Zorzi, a tanulmány egyik szerzője, az egyetem pszichológia és mesterségesintelligencia-professzora.

Az olvasási sebesség javulása egy teljes tanév munkájának felel meg a kutató szerint, a hibák számának megfeleződése pedig önmagáért beszél. A diszlexia nyelvi alapú képességzavar, amelyben nehézséget jelent az írott szavak felismerésének megtanulása, a szerzők szerint az iskoláskorú népesség mintegy 5 százalékát érinti.  • Tippek
  • Hírek