Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Peptides krém készül a bőrrák ellen

2012.10.08. 14:40

Melanomás sejteket elpusztító peptidet fejlesztettek ki a melbourne-i RMIT egyetem kutatói. A biomérnöki eredmény lehetővé teszi olyan krémek kidolgozását, amelyekkel kezelhető a bőrrák halálos formája. Az ausztrál tudósok által szintetizált peptid egy vírusfehérje aktivitását utánozza, és a laboratóriumi tesztek szerint úgy tudja elpusztítani a melanomás sejteket,  hogy közben sértetlenül hagyja a normális, egészséges bőrsejteket.

Az aminosavak rövid láncából álló peptidet úgy tervezték meg, hogy a myxoma vírus által termelt fehérjék aktivitását másolja le, amelyekről korábbi tanulmányok már kiderítették, hogy mérgező hatásúak a melanomás sejtekre. "Világszerte Ausztráliában a leggyakoribb a melanoma előfordulása, évente 11 ezer új esetet diagnosztizálnak" – mondta Taghrid Istivan kutatásvezető a felfedezésről beszámoló közleményben.

Jelenleg a korai stádiumban lévő melanoma egyetlen hatékony kezelési módja a tumor és a körülötte lévő egészséges bőr műtéti úton történő kimetszése. A kutatók reményei szerint eredményük elvezethet olyan krémek kifejlesztéséhez, amelyekkel hatékonyan kezelhetik a korai stádiumú melanomát.