Mit tegyünk, ha fullad a gyerek?

2013.05.08. 14:20

Csecsemő- és kisgyermekkorban a légúti akadály kialakulása nem ritka jelenség. Az esetek egy részében étkezés közbeni félrenyelés, míg a másikban valamilyen tárgy (pl. játék) okozza a légút részleges vagy teljes elzáródását. A tudnivalókról a WEBBeteg készített összeállítást Marsi Zoltán elsősegély szakoktató segítségével.

Milyen tünetekre figyeljünk?

A tünetek többsége megegyezik a felnőtteknél kialakuló jelekkel, vagyis a sérült köhög, nehezen kap levegőt, nem tud hangot kiadni, sípoló hangot ad légvételkor, fuldoklik, hangos, ziháló, szapora a légzése, nehezített, halk a beszéde, arca kékes, szürkés-lilás lehet, torkához kap, arca eltorzul, eszméletét veszt.

Hogyan kell légúti akadályt eltávolítani csecsemőknél?

Teremtsük meg a biztonságot, szólítsuk, majd kíméletesen rázzuk meg a csecsemőt, ha fennáll a légúti akadály gyanúja, kiáltsunk segítségért! A csecsemők nem mindig adnak egyértelmű jelet, ezért első a reakcióképesség ellenőrzése, az általános betegvizsgálatnak megfelelően hangos megszólítás és bőringer (paskoljuk meg a talpát, csípjük meg bőrét).

Amennyiben a csecsemő magánál van és köhög, biztassuk köhögésre (amennyiben ez lehetséges ilyen korban). Fektessük hátára és gyakoroljunk többször lökést a mellkasára. Ha nem tud köhögni, és a légút elzáródásnak egyértelmű jeleit látja, fullad, fektessük a hátára és mérjünk többször lökést a mellkasára! Ha a légút felszabadult, ne alkalmazzon több lökést!

Sikertelen beavatkozás után fektessük a csecsemőt a tenyerünkre, hasával lefelé, majd mérjünk ütést lapockái közé. Lehetőség szerint minél hamarabb hívjunk mentőt (104).

Hogyan kell légúti akadályt eltávolítani kisgyermekeknél?

A lépések bizonyos elemei megegyeznek a csecsemőknél alkalmazottakkal (biztonság, segítségkérés, köhögésre biztatás, mellkasi, lapockaközti ütés, mentőhívás), ugyanakkor a légúti akadály eltávolításának módszere a gyermek testméretétől (testhossz, súly) függ. Azt a módszert válasszuk, amelyiket a testméret alapján a legjobban lehet kivitelezni. Kisebb gyerekeknél a csecsemőknél leírtaknak megfelelően alkalmazhatunk hanyatt fekvő helyzetben mellkasi lökést.

Kissé nagyobbaknál támasszuk meg alkarunk a combunkon és fektessük rá a gyermeket hason, fejével enyhén lefelé. Ha a testsúly, testméret lehetővé teszi, úgy fektessük a kezére, hogy tenyerünk alsó része a gyermek szegycsontja alatt, a has felső részénél legyen, ezáltal eleve hasűri nyomás alakul ki. Mérjünk 5 határozott, de nem túl erős ütést a lapockák közé.

Ha a tenyerünkön bizonytalannak érezzük a gyereket (nem stabil, túl nagy a súlya) fektessük az alkarunkra (feje enyhén lefelé nézzen), így mérjünk a lapockák közé ütést.

Kisebb gyerekeknél a légút felszabadításának további módja, hogy a segélynyújtó leül, a gyermeket pedig a combjára fekteti. A gyermek szegycsont alatti hasterülete lehetőleg a combján legyen, így azzal gyakorol enyhe hasűri nyomást rá, majd így végezzen lapockák közé mért ütéseket.

A szakirodalmak eltérően nyilatkoznak arról, hogy hány éves kor felett lehet az úgynevezett Heimlich-féle műfogást (hasi lökést) alkalmazni. Amennyiben úgy ítéljük, körültekintően, a testméretnek megfelelő mértékben és erővel alkalmazzuk a Heimlich-féle műfogást. (1 éves kor alatt semmiképp!).

Légúti idegentest gyermekeknél by Szent Márton Gyermekmentő

További teendők

Amennyiben a légúti akadály eltávolítása nem sikerült, haladéktalanul hívjunk mentőt, majd kezdjük el a mellkasi-kompressziókat (újraélesztés)! Minden légúti elzáródás (még, ha felszabadult is) esetén indokolt a mentőhívás (104)!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport