A rákbetegségek többsége megelőzhető

2013.07.29. 13:22

Dr. Győrffy Balázs, az MTA és a Semmelweis Egyetem kutatója szerint túlsúly és elhízás esetén tíz kiló fogyás 11 százalékkal csökkenti a rák kialakulását. Az egészségtelen életmód – ami többnyire a dohányzást és az elhízást takarja – a daganatos megbetegedések kétharmadáért felelős, pedig ezek megelőzhetők lennének.

A dohányzás a rákos megbetegedések harmadát okozza, de a mozgásszegény életmód ugyanekkora arányt képvisel. Köztudott, hogy napi egy doboz cigaretta huszonkétszeresére növeli a tüdőrák kialakulásának valószínűségét. Az is kiderült, hogy a dohányzás számos további rosszindulatú tumoros betegség kialakulásához is hozzájárul, mint a petefészek-, szájüregi, vastagbél-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, gyomor-, vese-, máj-, húgyhólyag- és az emlőrák.

A túlsúly is nagy rizikót jelent: normál testtömeg felett minden plusz kiló egy százalékkal növeli a rák kockázatát. Az egészségtelen életmód alatt a szakember az elhízást (az összes megelőzhető rák 20%-a), a mozgásszegény életmódot (5%), a fokozott alkoholfogyasztást (3%) és a helytelen táplálkozást (5%) említi, de ide sorolható a túlzott napozás, amely nagy számú bőrrákos megbetegedést okoz Magyarországon.

Észrevétlen elhízás

Az emberek többsége folyamatosan hízik, anélkül, hogy észrevenné. Naponta egy fél sütemény, azaz 50 kalória egy év alatt két kiló pluszt eredményez. A probléma abból adódik, hogy ez a plusz súly szinte kizárólag zsírszövet formájában jelenik meg, és ez hormonokat (ösztrogént és inzulint), növekedési faktorokat termel, amelyek a különböző rákok kialakulásához járulnak hozzá.

Az elhízás és egyes ráktípusok kialakulása között már tudományosan is igazolt a kapcsolat: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a második legfontosabb elkerülhető okként tartja nyilván. Az elhízás hasnyálmirigy-, vastagbél-, vese- és emlőrákot, illetve a nyelőcsőrák egy bizonyos típusát okozhatja. Egyre több bizonyíték van arra, hogy az elhízás okozhatja a máj- és epehólyag rákját is.

A mozgásszegény életmód a vastagbél-, a méhnyak- és az emlőrák kockázatát növeli. Az erre vonatkozó tudományos irodalom teljesen új, lényegében csak az elmúlt három év során került az érdeklődés középpontjába. Emiatt a vizsgálatok még gyerekcipőben járnak, de a rendszeres mozgás és sportolás rákmegelőző hatása ma már bizonyított, így az Amerikai Rák-Társaság ajánlásaiban is szerepel.

Nem veszik elég komolyan

A fokozott alkoholfogyasztás növeli a száj-, gége-, garat-, nyelőcső-, vastagbél- és emlőrák kockázatát. Más, étkezéssel kapcsolatos szokások és a rák kialakulása között is kapcsolat van: a forró ételek rendszeres fogyasztása miatt a japánok körében például tízszer magasabb a gyomorrák előfordulása. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása ugyanakkor védő hatású lehet a vastagbélrák kialakulásával szemben. Epidemiológiai vizsgálatok alapján túlsúly vagy elhízás esetén 10 kilogramm fogyás 11%-al csökkenti a rák kialakulását.

Az elmúlt három évtizedben több mint két és félszeresére nőtt a rákbetegség miatt elhunytak száma Magyarországon, míg az Európai Unióban csak másfélszeresére. Dr. Győrffy Balázs szerint az elborzasztó magyar adatokat még az orvostanhallgatók sem veszik elég komolyan, hitetlenkedve néznek rá, amikor közli velük, hogy minden második férfi és minden harmadik nő életében egyszer rákos lesz.

A megbetegedések nagy része egyszerűen elkerülhető, megelőzhető lenne egészségtudatos életmóddal. A kutató szerint a legveszélyeztetettebb korosztály az 50-60 éves férfiak, akik nem véletlenül a legtöbb ráktípus halálozási listáján világviszonylatban is vezető helyen állnak.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön