Béltükrözéssel csökkenthető a rákkockázat

2013.09.20. 16:16

Egy hosszú távú, nagy esetszámú amerikai tanulmányból kiderült, hogy a tízévenkénti béltükrözéssel csaknem felére csökkenthető a rák kialakulásának kockázata. Ha az 50 évesnél idősebbek teljes vastagbélrendszerét tízévente tükrözéssel szűrik, akár 40 százalékkal is csökkenhet a rákkockázat; akinek vastagbélrák fordult elő a családjában, még gyakrabban kellene szűrésen részt vennie.

A béltükrözéskor a vastagbelek belső falát egy hosszú, hajlékony kamerával, a kolonoszkóppal vizsgálják meg. A vizsgálatot végző orvos ilyenkor időben észreveheti a rendellenességeket, elváltozásokat; ha szükséges, ilyenkor szövetmintát is vehet. Ha így fedeznek fel egy polipot, még időben eltávolítható, így nem alakul ki belőle daganat, és ha egy daganatot diagnosztizálnak, az is még időben kezelhető.

Eddig nem volt elég adat arról, hogy milyen mértékben előzheti meg a béltükrözés a vastagbélszakaszokban kialakuló daganatokat. Azt sem volt világos, milyen gyakran van szükség vizsgálatokra.

40 százalékkal kisebb kockázat

A tanulmány készítői, köztük a Harvard Egyetem kutatói 89 ezer amerikai páciens adatait elemezték. Azt keresték, milyen összefüggést mutat a béltükrözés gyakorisága és a vastagbélrák előfordulása. A kutatók a tanulmányban részt vevők 1988 és 2008 között kétévenként kitöltött kérdőíveit elemezték. Az önkéntesek közül 1815-nél alakult ki vastagbélrák, ez 474 esetben végzetes volt.

Az új tanulmányból kiderül, hogy a kolonoszkópia, illetve a kis béltükrözésnek nevezett szigmoidoszkópia is hasznos lehet a megelőzésben, de az előbbi hatékonyabb. Az elemzés azt mutatja, hogy ha a kutatásban vizsgált személyek részt vettek volna a szűrésen, a vastagbélrák kialakulásának kockázata 40 százalékkal lett volna alacsonyabb.  • Tippek
  • Biztosítás