Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Fogmosással megelőzhető a koraszülés

2013.11.27. 16:39

Az American Academy of Periodontology és a European Federation of Periodontology nemrég egy felhívást tett közzé, amely szerint a terhesség kimenetelét az anya szájhigiéniája is befolyásolhatja. A kutatók szerint a parodontális betegségekkel küzdő nőknél megnő a koraszülés és az alacsony súlyú csecsemő születésének esélye is. 

Jellegzetes tünetei vannak

A parodontális betegségeket viszonylag könnyű észrevenni; fogínyérzékenységgel, kipirosodással, gyulladással járhat, sőt, akár a rossz szájszag vagy a fogínyvérzés hátterében is ez állhat – mondta el dr. Záborszky András, az Oxygen Medical fogorvosa.

Azt eddig is tudták, hogy a rossz szájhigiéniás szokások éppúgy növelik a parodontális betegségek kockázatát, mint a stroke vagy a szív- és érrendszeri betegségekét vagy a demenciáét. A betegséget egy krónikus, bakteriális eredetű gyulladás okozza, ami megtámadja a fogágyat; ez a fogak meglazulásával és elvesztésével járhat.

A kutatások szerint az egészséges fogíny összefüggésbe hozható az újszülöttek érettségével és súlyával. A három hétnél korábban érkező vagy 2,5 kilónál kisebb babák később olyan problémákkal nézhetnek szembe, mint a tanulási zavarok, késői szociális érés vagy a rosszabb finommotoros készségek. Más tanulmányok szerint ilyenkor megnő a légzési-, látási, hallási-, emésztési, táplálkozási problémák aránya is.

A megelőző fogmosás

  • Napi kétszeri, egyenként 3 percig tartó fogmosás a minimum.
  • A fogkefét havonta cseréljük. Az is hasznos lehet, ha több fogkefét használunk felváltva.
  • A fogkefe körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az ínnyel. Egyszerre csak 3 fogat mossunk meg, és így haladjunk végig a teljes fogsoron, körkörös mozgással.
  • Az ínyt csak óvatosan szabadítsuk meg a baktériumoktól.
  • A fogorvos útmutatásai alapján használjunk segédeszközöket: fogselymet, fogköztisztító kefét, fogkrémet, szájvizet, szájzuhanyt.