Ételek, amik depressziót okoznak
Január köztudottan az év legdepressziósabb hónapja, ahogy az is evidens, hogy a nagy karácsonyi zabálásban sokan felszednek pár kilót is. Több tanulmány is igazolta, hogy a népszerű ételek között vannak, amik depressziót okozhatnak.
Egy friss brit tanulmány szerint a tésztafélék, a péksütemények és a fehér rizs gyulladásos betegségeket, és főleg az 50-77 éves nők körében depressziót okozhat. A tanulmányban a kutatók 40 ezer nőt vizsgáltak; akik ilyen ételeket fogyasztottak, nagyobb valószínűséggel lettek depressziósok.
Karácsony környékén kerüljük az alábbi ételeket:
- Tészták és gabonafélék. Egy könnyen és gyorsan elkészíthető tészta jól jöhet, ha nincs kedvünk vagy időnk sütni-főzni, de nem egészséges minden este ezt enni.
- Szénsavas üdítők. A Brain, Behavior and Immunity tanulmánya szerint a kólák és más cukros, szénsavas üdítők fogyasztása szintén depresszióhoz vezethet.
- Gyorséttermi kaják. Azok, akik rendszeresen ebédelnek hamburgerezőkben 51 százalékkal nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok, mint azok, akik nem - állapította meg egy 2012-es tanulmány. Nemcsak a hamburger, hanem a pizza, a hot dog és a pékségben kapható leveles tészták is gyorskajának számítanak.
Megijedni nem kell; nem a felsorolt ételekkel van baj, hanem az, hogy sokan mértéktelenül fogyasztják őket. Ha viszont karácsony környékén nem eszünk annyit a fentiekből, azzal nemcsak a depressziót kerülhetjük el, hanem az elhízást is.