Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Több paradicsom, kevesebb prosztatarák

2014.08.28. 17:29

Egy brit tanulmány szerint a paradicsomban gazdag étrend segíthet megelőzni a prosztatarákot. Azoknál a férfiaknál, akik hetente több mint tíz adag paradicsomot esznek, 18 százalékkal kisebb eséllyel alakul ki prosztatarák – írja az MTI.

A kutatók úgy vélik, hogy a paradicsom kedvező hatása a likopin nevű antioxidánsnak köszönhető, amely a DNS-t és a sejteket károsító mérgek ellen harcol hatékonyan.

  • A vizsgálatban 1806, 50-69 éves, prosztatarákos férfi étrendjét és életmódját vetették össze 12 005 nem prosztatarákos férfiével.
  • Megállapították, hogy a paradicsomnak van a legjobb megelőző hatása: 18 százalékkal csökkentette a prosztatarák kockázatát azoknál, akik hetente tíznél több adaggal ettek belőle. (A brit állami egészségügyi szolgálat, az NHS honlapja szerint egy adag zöldség vagy gyümölcs 80 grammnak felel meg.)
  • A napi öt vagy több adag zöldség és gyümölcs fogyasztása mellett 24 százalékkal alacsonyabb a prosztatarák esélye, összehasonlítva az ennek felét vagy annál is kevesebb zöldséget és gyümölcsöt evő férfiak rákkockázatával.

A prosztatarák világszerte a férfiak második leggyakoribb daganatfajtája; a fejlettebb országokban nagyobb arányban fordul elő. Egyes kutatók szerint ennek a nyugatias étrend és életmód az oka.