Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Már novemberben jöhet az ebolaoltás

2014.09.05. 20:55 Módosítva: 2014.09.05. 20:56

Az ebolából felgyógyult emberek vérének terápiás felhasználását sürgették, és két kísérleti oltóanyag novembertől való alkalmazását is felvetették az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kétnapos genfi szakmai fórumán, amelyen a vírus felbukkanása óta a legsúlyosabb járvány elleni küzdelemről tanácskoztak.

Paule Kieny, a WHO igazgatóhelyettese azt mondta, hogy a felgyógyultak véréből készült gyógykészítmények nagyon hatékonyak lehetnek a Nyugat-Afrikában március óta tomboló járvány kezelésére.

Bár negatív pont, hogy rengeteg az ebolás beteg, pozitív dolog, hogy sok ember már lábadozik, túlélte a vírust és jól van. Ezek az emberek felajánlhatják a vérüket.A rendelkezésre álló vért azonnal fel fogjuk használni a betegek gyógyítására – mondta Kieny.

Szakemberek úgy vélik, hogy az Ebola-fertőzésből felgyógyultak vérében lévő antitestek segíthetnek a halálos betegséggel megfertőzötteknek legyőzni a kórt. Az emberi immunrendszer azért termel antitesteket, hogy felvegyék a harcot az idegen, ártalmas anyagok, mint például a vírusok ellen. Az immunrendszer aktiválódik, ha egy kórokozó megfertőzi a szervezetet. Ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet megjegyzi.

A múltban már alkalmazták vegyes eredményekkel- a túlélők vérének felhasználását az ebola-, a madárinfluenza-vírus vagy a lépfene ellen, amikor az orvosoknak nem volt más gyógymódjuk. Kieny pénteken azt is közölte, hogy a tanácskozáson két reménykeltő oltóanyagot azonosítottak a szakemberek. A két szer klinikai tesztjei várhatóan novemberre befejődnek, és ha eredményük kielégítő lesz, akkor azonnal eljuttatják a szérumokat a járvánnyal küzdő országokba.

Az elmúlt hetekben sok figyelem irányult a MAPP kaliforniai gyógyszercég ZMapp nevű gyógyszerére, amellyel hét Ebola-fertőzött beteget kezeltek. Közülük kettő meghalt, és a cég készletei is kifogytak. A pénteken kiválasztott oltóanyagokat a GlaxoSmithKline, illetve a NewLink Genetics cégek gyártják.

A WHO legfrissebb adatai szerint már 2097 halálos áldozatot követelt március óta a nyugat-afrikai Ebola-járvány. A legfrissebb jelentés szerint 3944 megbetegedést erősítettek meg Guineában, Sierra Leonéban és Libériában.

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány azóta, hogy a vírus 1976-ban először ütötte fel a fejét. A WHO a múlt héten közölte, hogy még legalább húszezer esettel számolnak addig, amíg a szakemberek képesek lesznek megfékezni a járványt.  • Vennék
  • Hírek