A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka

2015.01.14. 10:45

A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka egy új, nagy léptékű, húsz évet felölelő osztrák kutatás adatai szerint – írja az MTI.

A tüdőrákos megbetegedések mintegy 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással, és az osztrák páciensek csak körülbelül 15 százaléka gyógyul meg. A tanulmány szerint a többiek várható élettartama az egyre fejlettebb orvosi módszerek ellenére a diagnózis után csupán átlagosan 16,4 hónap.

Az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatói 2293 beteg adatait elemezték. Mindenkinél a tüdőrák leggyakoribb formáját (NSCLC) állapították meg 1989 és 2009 között. A páciensek többségének életkora 64 év körül volt. A vizsgált csoport 70 százaléka (1611-en) férfiakból állt. Az adatok a tiroli rákregiszterből származtak, a munkában több osztrák klinika is részt vett.

A tüdőrákos betegek közül soknak volt egyéb betegsége is:

  • 62 százalékuk szenvedett szív- és érrendszeri zavarokban;
  • 62 százalékuknak voltak légzési nehézségei;
  • 55 százalékuk küszködött rendszeres köhögéssel;
  • 45 százalékuknak voltak krónikus légzőszervi panaszai (COPD).

A vizsgált páciensek közül csak 874-en voltak olyan stádiumban, hogy teljes tumoreltávolító műtétjük lehetett volna. A többiek csak fájdalomcsillapítót, illetve a daganat növekedését gátló kezelést kaptak.

A várható élettartam kicsit javult a vizsgált húsz év alatt, bár a legtöbb beteg a diagnózis után viszonylag rövid idővel, átlagosan 16,4 hónappal később meghalt.  • Hírek
  • Hírek