Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka

2015.01.14. 10:45

A dohányzás a tüdőrák leggyakoribb oka egy új, nagy léptékű, húsz évet felölelő osztrák kutatás adatai szerint – írja az MTI.

A tüdőrákos megbetegedések mintegy 90 százaléka hozható összefüggésbe a dohányzással, és az osztrák páciensek csak körülbelül 15 százaléka gyógyul meg. A tanulmány szerint a többiek várható élettartama az egyre fejlettebb orvosi módszerek ellenére a diagnózis után csupán átlagosan 16,4 hónap.

Az Innsbrucki Orvosi Egyetem kutatói 2293 beteg adatait elemezték. Mindenkinél a tüdőrák leggyakoribb formáját (NSCLC) állapították meg 1989 és 2009 között. A páciensek többségének életkora 64 év körül volt. A vizsgált csoport 70 százaléka (1611-en) férfiakból állt. Az adatok a tiroli rákregiszterből származtak, a munkában több osztrák klinika is részt vett.

A tüdőrákos betegek közül soknak volt egyéb betegsége is:

  • 62 százalékuk szenvedett szív- és érrendszeri zavarokban;
  • 62 százalékuknak voltak légzési nehézségei;
  • 55 százalékuk küszködött rendszeres köhögéssel;
  • 45 százalékuknak voltak krónikus légzőszervi panaszai (COPD).

A vizsgált páciensek közül csak 874-en voltak olyan stádiumban, hogy teljes tumoreltávolító műtétjük lehetett volna. A többiek csak fájdalomcsillapítót, illetve a daganat növekedését gátló kezelést kaptak.

A várható élettartam kicsit javult a vizsgált húsz év alatt, bár a legtöbb beteg a diagnózis után viszonylag rövid idővel, átlagosan 16,4 hónappal később meghalt.