A túl sok fehérje nem jó a csecsemőnek

2015.01.20. 15:02

A túlzott, illetve nem megfelelő szerkezetű fehérje fogyasztása az első két életévben növeli mind a későbbi elhízás, mind az allergia kockázatát – írja az MTI a Magyar Gyermekorvosok Társasága közleményére hivatkozva. Több nemzetközi kutatás is igazolta, hogy kisgyerekkorban a fehérje túlzott fogyasztása, illetve a nem megfelelő szerkezetű fehérje érdemben növeli a későbbi elhízás kockázatát, sőt szerepet játszhat az elmúlt tizenöt évben tízszer gyakoribbá vált allergia kialakulásában is.

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikája is részt vett abban az európai kutatásban, amely azt vizsgálta, milyen tényezők befolyásolják a gyerekek elhízását. A kutatásban több mint 2500, két és kilenc év közötti gyermeket vizsgáltak. 

Molnár Dénes, a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója szerint az okok között szerepel a kevés mozgás és a rendszertelen táplálkozás, de a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a túlzott, illetve nem megfelelő összetételű fehérje is befolyásolja a későbbi testsúlygyarapodást.

Ennek az az egyik magyarázata, hogy a túlzott, illetve nem megfelelő fehérjebevitel érdemi hatással van az ebben a korban kialakuló zsírsejtekre. A zsírsejtek számának növekedése mellett a túlzott fehérjebevitel fokozza az inzulintermelést, amely pedig fokozza az éhségérzetet, és ez szintén hozzájárul a felesleges súlygyarapodáshoz.

Az anyatej az etalon

A fehérje az emberi test fejlődése és egészsége szempontjából az egyik legfontosabb makrotápanyag, a növekedés egyik legfontosabb eleme: minden sejt kialakulásához, pótlásához hozzájárul. Viszont ez nem jelenti azt, hogy bármilyen mennyiségben hasznos a gyermekek fehérjedús táplálása, ahogy azt sem, hogy mindegy lenne, milyen fehérjével tápláljuk a gyermekeket.

Molnár szerint a kutatások eredményei is igazolják, mennyire fontos kisgyermekkorban az anyatejes táplálás, hiszen az anyatej fehérjetartalma az etalon. Ugyanakkor fontos, hogy az anyatej helyett vagy mellett adott tápszerek gyártói törekedjenek arra, hogy fehérje-összetételben az anyatejhez legközelebb álló tápszereket állítsanak elő.

Molnár a közleményben arra is kitért, hogy az elválasztás után is fontos odafigyelni a fehérjebevitel optimális szinten tartása, és nem szükséges a zsírbevitel szoros korlátozása. A kisgyermekek számára ideális fehérjeforrás a szoptatás utáni időszakban a hús, a tojás és a hüvelyesek, valamint a tejtermékek közül a túró és a sajt.  • Hírek
  • Személyi kölcsön