Béla
3 °C
15 °C

Ha fogyni akar, fontosabb az étrend, mint a mozgás

2015.04.23. 16:37

Aki fogyni akar, annak a helyes étrend fontosabb a testmozgásnál egy új brit tanulmány szerint, amely a mozgásszegény életmód és az elhízás összefüggésének tévhitét kívánta eloszlatni – írja az MTI. A kutatók szerint a cukor és a szénhidrátok túlzott fogyasztásának számlájára írható az elhízás, és a kalóriadús étrendek több egészségügyi problémát okoznak, mint a mozgásszegény életmód, az alkohol és a dohányzás együttvéve.

Helytelen étrendet nem lehet lefutni

– foglalta össze tömören Aseem Malhotra kardiológus.

Manny Noakes, az ausztrál kormány tudományos intézetének kutatási igazgatója szerint azonban ugyanilyen tévhit az is, ha a cukrot és a szénhidrátokat tartják az elhízás egyedüli okozójának. Szerinte az ausztrálok több mint 30 százaléknyi energiatöbblete a kényeztető ételekből származik, amelyek közül soknak lehet magas a cukor- és szénhidráttartalma, ám sok az olyan is, amelyben rengeteg a zsír és a só.

Noakes szerint az egészséget és a jó közérzetet nem lehet úgy elérni, hogy egyetlen tápanyag elhagyására koncentrálunk, és a testmozgás sok előnnyel jár, ám ez inkább a fogyással elért testsúly megtartásában segít, nem a súlyvesztésben. A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú eszköze a súlyos krónikus betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség, a szívproblémák és a demencia megelőzésének.