Jenő
-3 °C
6 °C

Csodafegyvert találtak a másnaposság ellen

2015.08.11. 11:10 Módosítva: 2015-08-11 11:10:25

Az ausztrálok a tudományos élet legmagasabb szintjén kutatják a másnaposság ellenszerét, és egy friss tanulmány szerint érdekes eredményre bukkantak. A CSIRO (Nemzetközösségi Tudományos és Ipari Kutatási Szervezet) szerint ugyanis aki nem akar durván másnapos lenni, az 

egyen körtét, mielőtt alkoholt iszik.

A kísérletek szerint a körte, egész pontosan a koreai körte levének fogyasztása nagyban csökkentette a másnaposság tüneteit a placebót fogyasztó kontroll csoport tagjaihoz képest. A legnagyobb különbség az alanyok koncentrációs készségében mutatkozott, mondja Manny Noakes, a kutatás vezetője.

Noakes szerint a körte befolyásolja az alkohol feldolgozásában részt vevő enzimeket, így a test egyrészt hatékonyabban dolgozza fel az elfogyasztott mennyiséget, másrészt úgy tűnt, mintha a körtefogyasztás gátolta volna az alkohol felszívódását is. A mérések szerint a körtefogyasztás miatt csökkent a vér acetaldehid-szintje, és a szakértők szerint ez a vegyület felel a másnaposság tüneteiért, vagyis a fejfájásért, a szédülésért vagy a hányásért.

A CSIRO kutatói ugyanakkor megjegyzik, hogy még korántsem szilárd tényekről van szó, csupán egy előzetes tanulmányról, amelynek megállapításait tovább kell tesztelni. Szóval, mielőtt legközelebb szétcsapná magát, egyen körtét, hátha.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?