Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Kövérek vagyunk, de azt hisszük, hogy nem is

2015.08.12. 10:07

Magyarországon az emberek egy jelentős része valótlanul ítéli meg az egészségi állapotát – mondta el Török Krisztina, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója az M1-en. A felméréseik szerint a túlsúlyos férfiaknak 64, a túlsúlyos nőknek pedig 45 százaléka gondolja azt, hogy a súlya rendben van. 

Ennek fényében különösen ironikus, hogy Török szerint a felnőttek több mint 90 százalékának a legfontosabb életcélja, hogy elkerülje a betegségeket. Az már más kérdés, hogy mennyit teszünk ezért valójában. Magyarország első a tüdőrákban, és van már olyan vizsgálati eredmény is, amely szerint a tüdőrák kialakulásáért kilencven százalékban a dohányzás a felelős.

A főigazgató az egészségkárosító szokások kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy serdülőkorban a családnak a legnagyobb a védőszerepe. A fiatalok ekkor mindent kipróbálnak, amit a felnőttek, így az alkoholt és a dohányzást is, de a felmérésük szerint a jó családi minta esetén a fiatal lehet, hogy kipróbálja a dohányzást, de nagyon valószínű, hogy nem fog rászokni. Ahol azonban dohányoznak a családban, ott jóval nagyobb arányú a rászokás is – írja az MTI.