Olivér
5 °C
8 °C

Mégse halunk bele, ha sokat ülünk

2015.10.14. 12:51

A hosszú órákon át tartó ülés nem növeli a halálozás kockázatát az Exeteri Egyetem hosszú távú, nagyszabású kutatásának eredményei alapján – írja az MTI. A University College London tudósaival együtt készített kutatás ellent mond a korábbi nézeteknek, melyek szerint az üldögélés akkor is közelebb hozhatja a halált, ha egyébként az ember más testmozgást végez mellette.

Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány készítői több mint 5000 résztvevőt követtek 16 éven át. A kutatás résztvevői beszámoltak arról, mennyi időt töltöttek ülve. Pontosították, milyen körülmények között ültek: dolgoztak, szabad idejüket töltötték tévét nézve vagy anélkül. Elmondták, naponta mennyit sétáltak és mennyi ideig végeztek könnyebb-nehezebb testmozgást. A kutatók figyelembe vették a résztvevők korát, etnikumát, gazdasági-társadalmi helyzetét, általános egészségi állapotát, alkoholfogyasztási és dohányzási szokásait, valamit étrendjét. Kimutatták, hogy akár otthon, akár a munkában ül sokat az ember, az nem függ össze a halálozás kockázatának fokozódásával.

A probléma a mozgás hiánya, nem önmagában az ülve töltött idő, erre mutat rá a kutatásunk. Az alacsony energiafelhasználással járó mozdulatlan testhelyzetek mindegyike káros az egészségre, mindegy, hogy ülünk-e vagy állunk

– mondta Melvyn Hillsdon, az Exeteri Egyetem sport- és egészségtudományi tanszékének munkatársa.

Az eredmények a legtöbb eddigi kutatással és a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) ajánlásaival is ellentétesek. Az NHS szerint a túl hosszú ideig tartó ülés árt az egészségnek függetlenül attól, ki mennyit sportol. Sőt, a mostani kutatás ellentmond az irodai dolgozók egészsége érdekében egyre inkább támogatott álló- és sétáló munkaállomások előnyeit is kétségbe vonják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?