Botond, Mózes
11 °C
21 °C

A túlsúly rontja a védőoltás hatékonyságát

2016.08.04. 10:24

Amerikai kutatók szerint a túlsúlyos páciensekre kevésbé hat az influenza elleni védőoltás – írja az MTI. Paradox helyzet ez, mivel a túlsúlyosok nagyobb eséllyel kapják el az influenzát. Náluk a betegség lefolyása is súlyosabb lehet, ezért ajánlott évente beoltatniuk magukat. Csakhogy a vakcina az új kísérletek szerint náluk kevésbé lehet hatékony.

Stacey Schultz-Cherry, a kaliforniai St. Jude Gyermekkórház munkatársa túlsúlyos egerekkel és normális testi fejlődésű rágcsálókkal végezte el a tanulmányt. Olyan vakcinákat fecskendezett az állatokba, melyek az A(H1N1) és az A(H7N9) típusú influenza ellen nyújtanak védelmet. Immunválaszt serkentő anyagként alumíniumsókat vagy egy szkvalén nevű anyagot használt. Az mBIO című szaklapban közölt tanulmány szerint a túlsúlyos állatoknál jelentősen csökken az immunizálás hatása.

A normális testsúlyú egereknél az adjuvánsokkal (immunerősítő hatóanyagokkal) kiegészített oltóanyag növelte azoknak az egyedeknek arányát, amik az influenzaoltás után nem kaptak el kisebb betegségeket. A túlsúlyos egereknél ez a védőhatás elmaradt.

A tudományos kutatás arra mutat rá, hogy a túlsúlyos emberek milyen immunválaszt adnak az ilyen oltásokra. Túlsúlyosnak az számít, akinek a testtömegindexe magasabb 25-nél; 30 fölött már elhízásról beszélhetünk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az előbbiek csaknem kétmilliárdan vannak, és közülük 600 millióan számítanak elhízottnak.