Napi tíz adag zöldség és gyümölcs milliókat menthetne meg
Napi tíz adag zöldség és gyümölcs fogyasztása évente 7,8 millió ember idő előtti halálát előzhetné meg – írja az MTI egy brit tanulmányra hivatkozva.
Az Imperial College London kutatói megállapították, hogy mely zöldségek és gyümölcsök csökkentik a rák és a szívbetegségek kockázatát. Tanulmányukat az International Journal of Epidemiology szaklap közölte.
A kalkulációkat 95 korábbi, egymástól független tanulmány eredményeire alapozták. Ezekben összesen kétmillió ember étkezési szokásait vizsgálták.
A szakértői elemzés alapján a zöldségek és gyümölcsök kis mennyisége is előnyösen hat az egészségre, de még jobb, ha többet fogyaszt belőlük az ember. Egy adag alatt 80 gramm zöldséget vagy gyümölcsöt értenek; ennyit nyom nagyjából egy kis banán, egy körte, vagy három púpozott evőkanál spenót vagy borsó.
A rák alacsonyabb kockázata összefüggött a zöld és a sárga zöldségek és a káposztafélék, a szívbetegségek kisebb kockázata pedig az alma, a körte, a citrusfélék, a zöld leveles zöldségek és a káposztafélék fogyasztásával.
Napi 200 gramm zöldség vagy gyümölcs fogyasztásával
- 13 százalékkal csökken a szív- és érrendszeri betegségek;
- 4 százalékkal a rák;
- 15 százalékkal a korai halál kockázatát;
de napi 800 gramm zöldség és gyümölcs bevitele
- 28 százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek
- 13 százalékkal a rák
- 31 százalékkal a korai halál esélyét.
Azt nem tudják, hogy ha valaki ennél is több zöldséget és gyümölcsöt illeszt az étrendjébe, számolhat-e további egészségi előnyökkel, mivel erről kevés az adat.
Dagfinn Aune, a kutatás egyik résztvevője szerint kimutatták, hogy a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mérsékli a koleszterinszintet és a vérnyomást, javítja az erek és az immunrendszer működését – valószínűleg a bennük található tápanyagok révén. Sok bennük többek között az antioxidáns, ami csökkentheti a DNS károsodását, ezzel a rákkockázatot is.
A brit közegészségügyi szolgálat vezető dietetikusa, Alison Tedstone szerint a kiegyensúlyozott étrend részeként napi öt adag, vagyis 400 gramm zöldség és gyümölcs fogyasztása követhető irányelv számos betegség megelőzése érdekében.