Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A kiskamaszok 11 százaléka dohányzik

2017.06.19. 08:52

A kiskamaszok, vagyis a 13-15 éves gyerekek 11 százaléka dohányzik világszerte – írja az MTI az amerikai betegség-ellenőrzési és megelőzési központ (CDC) fiatalok dohányzásával foglalkozó globális jelentése alapján.

A jelentésben a kutatók 2012 és 2015 között 61 országból származó, a fiatalok dohányzásával kapcsolatos felméréseket elemeztek. Az országok felében a fiúk legalább 15 százaléka, a lányok legalább 8 százaléka dohányzott.

A dohányzás a vezető halálok a megelőzhető halálozások körében, évente hatmillió ember halálát okozza. A legtöbben még tinédzser korukban szoknak rá a dohányzásra. Rene Arrazola, a CDC dohányzással és egészségüggyel foglakozó hivatalának munkatársa, a jelentés vezető szerzője emlékeztetett arra, hogy a dohányzás szinte az ember minden szervét károsítja, és minél fiatalabban szokik rá valaki, annál valószínűbb, hogy hosszú ideig nikotinfüggő marad.

Éppen ezért kritikus, hogy megelőzzük a fiatalkori dohányzást, és megvédjünk egy újabb generációt, amely már dohányzik és emiatt súlyos betegségeknek és idő előtti halálozásnak van kitéve – mondta Arrazola.

A vizsgált országok közül

  • Srí Lankán volt a legkisebb mértékű, 1,7 százalékos a kamaszok dohányzása.
  • A legmagasabb arányban, 35 százalékban pedig a délkelet-ázsiai Kelet-Timorban dohányoztak a tinédzserek.
  • A fiúknál Tádzsikisztánban tapasztaltak a legkisebb, 2,9 százalékos arányt, a legmagasabbat pedig 61,4 százalékkal szintén Kelet-Timorban.
  • A lányoknál a legalacsonyabb arány, 1,6 százalék szintén Tádzsikisztánban volt, a legmagasabb, 29 százalék pedig Bulgáriában.

A felmért országok többségében a dohányosok legalább fele azt állította, hogy szeretne leszokni. A dohányzásról leszokni kívánó diákok Uruguayban voltak a legkevesebben: 32 százalék, a Fülöp-szigeteken pedig a legtöbben: 90 százalék.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a jelentés a kamaszoktól származó információkon alapul, és a felmérésekben csak az iskolába járó kiskamaszok dohányzási szokásait kutatták, amit tehát nem lehet kiterjeszteni a teljes korcsoportra az egyes országokban.

(Magyarország nem volt benne a felmérésben vizsgált 61 országban.)