Mihály
2 °C
16 °C

A túlsúly 13 ráktípus kockázatát növeli meg

2017.10.03. 21:56

Amerikában a daganatos betegségek 40 százaléka, egy év alatt több mint 630 ezer eset, kapcsolatba hozható a páciens túlsúlyával – közölte  az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) vezetője, írja az MTI.

Az amerikai felnőttek 71 százaléka súlyosabb, mint ajánlott, és ez a többletsúly vagy az elhízottság növeli a rákbetegségek kialakulásának kockázatát. A normális testsúly megőrzésével megelőzhető a daganatos betegségek kialakulása. 

A túlsúly a kutatások szerint 13 ráktípus kockázatát növeli meg, köztük a nyelőcső, a pajzsmirigy, a posztmenopauzális mell, az epehólyag, a gyomor, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, a petefészkek, a méh, a vastagbél és a végbél daganatos megbetegedését.

A CDC jelentése megállapította, hogy a túlsúlyos és elhízott emberek rákos megbetegedéseinek aránya nő, miközben az új rákos esetek általános aránya a '90-es évek óta csökken. A vastagbélrák az egyetlen olyan túlsúllyal összefüggésbe hozható rák, amelynek esetszáma 2005 és 2014 között – főként a szűréseknek köszönhetően – 23 százalékkal csökkent. A túlsúllyal összefüggésbe hozható többi daganatos betegség előfordulása az említett évtized alatt 7 százalékkal nőtt.

A jelentés szerint a 2014-ben diagnosztizált 630 ezer rákos eset mintegy kétharmada az 50 és 74 év közötti korcsoportban fordult elő. A rákkal diagnosztizált nők közül 55 százalék volt túlsúlyos, míg a férfiak közül 24 százalék.