Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy évet töltött az űrben, azóta más a DNS-e, mint az ikertestvéréé

2018.03.09. 14:32

Megérkeztek az egy éven át tartó űrhajósiker-kísérlet végleges eredményei, amelyek szerint az ikerpár űrbe költöztetett tagjának végleges változások mentek végbe a DNS-ében – írja a BGR.

A NASA szakemberei kihasználták azt a lehetőséget, hogy az űrhajósaik között volt egy ikerpár: Scott és Mark Kelly. Scott 342 napra a Nemzetközi Űrállomásra költözött, míg Mark egész idő alatt a Földön maradt. (Scott összesen 500 napot töltött egyhuzamban az űrben.)

A kutatás előzetes eredményeiről egy évvel ezelőtt már írtunk. Az már akkor is látszott, hogy a kísérlet meglepő eredményeket produkál. Mindenki azt várta ugyanis, hogy nyilván az évet az űrben töltő Scotton látszik majd meg jobban az idő múlása a mikrogravitáció káros hatásai, a nagyobb sugárzás és az űrhajós ételek miatt. Az eredmények szerint azonban Scott Kelly jobb állapotban jött haza, mint amilyenben elhagyta a Földet: a kromoszómaláncokat lezáró telomerjei hosszabbak lettek, mint voltak.

Ez azért érdekes, mert a telomereket tartják az öregedési folyamat alapjának. Minden sejtosztódáskor rövidülnek valamelyest, és ha elfogynak, a sejt képtelen rendesen továbbműködni. Az űrbéli körülmények azonban mégsem gyilkolták jobban Scott telomerjeit – a kutatók szerint valószínűleg azért, mert a szokottnál rendszeresebb és kiadósabb edzés, illetve a jól tervezett, alacsony kalóriás étkezések jótékony hatása felülmúlta az űr viszontagságait.

A kutatás végleges eredményei egyrészt igazolják, hogy a telomerek valóban meghosszabbodtak, másrészt viszont megállapítják, hogy a többségük a Scott Kelly hazatérését követő két napon belül visszarövidült. De nem mindegyik: mint kiderült, az űrbéli ikerpár génjeinek 7 százaléka maradandó változáson esett át, ezek még két évvel a hazatérés után sem alakultak vissza.

A minap olvastam is az újságban, hogy a DNS-em 7 százaléka maradandóan megváltozott. Olvasom, és arra gondolok, hú, ez fura

mondta Scott Kelly.

Az ikerkísérlet, amellett, hogy önmagában is érdekes, az egyre komolyabban tervezett Mars-expedíciók miatt is fontos, hiszen addig nem ártana valamivel jobban érteni, mi is történik pontosan az emberi szervezettel, ha hosszabb időre a világűrbe küldjük.