Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ismét arcátültetést végeztek egy francia férfin

2018.04.19. 00:43

Jól van az a 43 éves francia férfi, aki – a világon elsőként – három hónapja átesett második arcátültetésén is. Az első beavatkozás után szövődmények léptek föl, így a műtétet tavaly megismételték. Jérôme Hamon két hónapig élt arc nélkül egy párizsi klinikán, mire az orvosok találtak egy megfelelő donort, és elvégezhették a műtétet.

Ez az első [arcom], amit azonnal elfogadtam. Most tényleg ugyanolyan érzés.

– mondta Hamon a BBC Newsnak.

Hamont 1-es típusú neurofibromatózissal kezelték. A genetikai eredetű betegség miatt a bőrön csomók, úgynevezett neurofibrómák alakulnak ki, amik súlyos bőrpanaszokká, esetenként tumorokká alakulhatnak. A Hamon arcán nőtt tumorok hihetetlenül eltorzították a külsejét.

Az első műtétet 2010-ben végezték el rajta, de 2015-ben megfázott. Az orvos antibiotikumot írt föl neki, ami gyengítette az immunrendszert kordában tartó (immunszupresszív) szer hatékonyságát. Ezt Hamon a szövetkilökődés megelőzése miatt szedte, de ennek az első jelei 2016-ra már láthatók voltak. A Hamon arcán kialakuló nekrózis miatt az orvosok eltávolították az arcát.

Ettől fogva Hamon arc nélkül, vakon, süketen és némán élt a párizsi Georges-Pompidou kórházban, míg januárban meg nem találták a megfelelő donort.

A több órás műtétet ismét Laurent Lantieri professzor vezette, akárcsak Hamon nyolc évvel ezelőtti arcátültetését. Hogy elkerüljék a kilökődést, az orvosok megtisztították a férfi vérét a beavatkozás előtt.

A műtét, úgy tűnik, sikeres volt, bár Hamon új arcbőre még mindig sima és kifejezéstelen. Még szüksége lesz néhány beavatkozásra, de pozitívan nyilatkozott a lábadozásáról.

Borzasztó lenne, ha nem fogadtam volna el ezt az új arcot. Elvégre ez identitáskérdés. De végre megvan, és ez jó – ez vagyok én. 43 éves vagyok, a donor 22 volt, szóval én is újra 22 éves lettem.

Az első franciaországi arcátültetést 2005-ben végezték. Azóta 40 hasonló műtét volt világszerte.

( BBC News )