Jenő
-2 °C
6 °C

Az ausztrálok egyharmada nem tud rendesen aludni

2018.07.09. 12:27

Az ausztrálok közel egyharmada küzd úgynevezett social jetlaggel, vagyis szociális időzóna-zavarral, amikor a munkanapi és a pihenőnapi alvásritmus jelentősen eltér egymástól – derült ki az Adelaide-i Egyetem új tanulmányából.

A Sleep Medicine című folyóiratban publikált eredmények szerint az egyetemi felmérés résztvevői 31 százalékánál áll fenn a probléma – írja az MTI. A felmérésben nem vettek részt éjszakai és váltott műszakban dolgozó alkalmazottak.

A tanulmányt vezető Robert Adams szerint a social jetlagtől szenvedő embereknél nagyobb a valószínűsége a komoly betegségek kialakulásának és a munkahelyi elalvásnak. Hajlamosabbak továbbá a késői lefekvésre, a fáradtan ébredésre, illetve arra, hogy betegen menjenek dolgozni és késsenek a munkahelyükről.

Ez azt sugallja, hogy a social jetlaggel küzdő emberek vagy kevésbé tudják felismerni magukon a betegség jeleit, vagy nyomást éreznek, hogy akkor is dolgozzanak, ha nem érzik jól magukat vagy csak nagyon fáradtak. Bárhogy legyen is, ideje figyelembe vennünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha ezek a dolgozók járműveket vezetnek, veszélyes gépeket működtetnek, vagy esetlegesen fertőző betegségeket terjesztenek a munkahelyükön

– mondta a Adams.

A kutató szerint a számítógépek és az okostelefonok az egyik legfőbb okozói az alváshiánynak, mivel a készülékek által kibocsátott kék fény megzavarja az alvási ciklust irányító hormon, a melatonin képződését, ezért nehezebben alszunk el.

Az ausztrál Sleep Health Foundation nevű szervezet vezetője, Dorothy Bruck szerint a nem megfelelő alvás mára egészségügyi válsághelyzetet okozott. "Ausztrálok milliót érintő probléma a boldog és egészséges élethez szükséges alvásmennyiség hiánya" – mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?