Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rákot okozhat a távvezeték

2002.08.21. 13:34
A kaliforniai egészségügyi minisztérium hamarosan nyilvánosságra hozhatja annak a nyolc éve tartó és hétmillió dollárt felemésztő kutatásnak a részletes eredményeit, amely szerint az elektromágneses terek növelhetik egyes betegségek - például a leukémia vagy az agydaganat - kialakulásának kockázatát.
A kutatást végző három tudós véleménye szerint az elektromos és mágneses terek (EMF) jelenléte fokozhatja a gyermekkori leukémia, az agydaganat, a Lou Gehrig-kór és a terhességi problémák (vetélés, koraszülés) kialakulásának kockázatát, írta a Wired. A három, fizikai és genetikai képzettséggel is rendelkező epidemiológus felhívta a figyelmet arra, hogy a fentieken kívül nem találtak összefüggést az elektromos és mágneses terek és más betegségek feltételezett kapcsolatáról.

Több mint ötven százalék

Ez a jelentés évek óta vita tárgya. Tavaly egy bírósági végzés elmarasztalta a minisztériumot a jelentés visszatartása miatt, a minisztérium ezért a weblapján közzétett egy, a kutatás legtöbb adatát tartalmazó kivonatot. A teljes jelentés azonban a megjelentnél lényegesen határozottabban fogalmaz: ebben mindhárom kutató több mint ötvenszázalékos valószínűséggel állítja, hogy van összefüggés az elektromágneses terek és a felsorolt betegségek között. Ezt a változatot valószínűleg az elkövetkező hónapokban hozzák nyilvánosságra.

Lehetséges rákkeltő

A kérdésről a hazai illetékesek véleményét is megpróbáltuk megtudni, az Országos Tisztiorvosi Hivatal illetékese azonban szabadságon van, a kutatók pedig csak az ő engedélyével nyilatkozhatnak. Kénytelenek voltunk megelégedni az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet weboldalán olvasható információkkal.

2001 júniusában az IARC (a WHO rákkutatásra specializált ügynöksége) egy szakértői munkacsoportja már áttekintette a sztatikus és ELF (extrém kis frekvenciájú) elektromágneses terek rákkeltő hatásával foglalkozó korábbi vizsgálatokat. A sugárbiológiai intézet honlapján közzétett IARC-értékelésben az ELF mágneses teret "lehetséges humánrák-keltőként" osztályozták a gyermekkori leukémia epidemiológiai vizsgálataira alapozva.

Minden más felnőtt- és gyerekkori rákra, csakúgy, mint más betegségekre vonatkozó bizonyítékot nem besorolhatónak határoztak meg a nem megfelelő vagy ellentmondó tudományos információk miatt. Ez a "lehetséges emberirák-keltő" besorolás a legenyhébb a három kategória közül (emberben rákkeltő, valószínűleg rákkeltő és lehetséges rákkeltő), amelyeket az IARC használ a potenciális rákkeltő okok osztályozására.

Kétszer több leukémiás gyerek

Az ELF-terek kölcsönhatásba lépnek a szövetekkel, elektromos tereket és áramokat indukálnak bennük. Mindamellett a környezetben található ELF-terek által indukált elektromos áramok általában sokkal gyengébbek a testben természetesen előforduló legerősebb elektromos áramoknál, például annál, amelyik a szívverést szabályozza. Az eddigi állatkísérletek eredményei azt sugallták, hogy az ELF-tereket nem lehet összefüggésbe hozni a rák kialakulásával.

Az epidemiológiai vizsgálatok újabb, összegzett analízise szerint azonban az átlagosan 0,3-0,4 mikroteslát (μT) meghaladó mágneses térnek kitett lakosságban kétszer több gyerek kaphat leukémiát, mint a gyengébb mágneses térrel exponált lakosságban. Az adatok nagy száma ellenére még mindig maradt valamennyi bizonytalanság: a leukémia sűrűbb előfordulásáért a mágneses téren kívül esetleg más tényezők is felelőssé tehetők. Az átlagosan 0,3-0,4 mikroteslát meghaladó mágneses tér jelenléte szerencsére a lakásokban ritka. A 240 V-os energiaszolgáltatást használó lakosságnak kevesebb mint egy százaléka van ennek kitéve, ez a szám azonban magasabb lehet a 120 V-ot használó országokban.

Itthon a határérték alatt

Az ELMŰ honlapján található információk szerint a mai napig nincs bizonyítva a távvezeték körül keletkező mágneses tér egészségre, illetve környezetre káros volta. A cég közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy egész életünk a Föld természetes mágneses mezejében zajlik, a természetben folyamatosan jelenlevő elektromos tér vesz körül valamennyiünket. Az ipari frekvenciás elektromágneses tér megengedett értékeit nemzetközi szabványok határozzák meg, az áramszolgáltató szerint a hazánkban mért és számított értékek nem érik el a megengedettet, illetve a háztartási készülékek közelében fellépő értékeket sem.