Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Rákot okozhat a távvezeték

2002.08.21. 13:34
A kaliforniai egészségügyi minisztérium hamarosan nyilvánosságra hozhatja annak a nyolc éve tartó és hétmillió dollárt felemésztő kutatásnak a részletes eredményeit, amely szerint az elektromágneses terek növelhetik egyes betegségek - például a leukémia vagy az agydaganat - kialakulásának kockázatát.
A kutatást végző három tudós véleménye szerint az elektromos és mágneses terek (EMF) jelenléte fokozhatja a gyermekkori leukémia, az agydaganat, a Lou Gehrig-kór és a terhességi problémák (vetélés, koraszülés) kialakulásának kockázatát, írta a Wired. A három, fizikai és genetikai képzettséggel is rendelkező epidemiológus felhívta a figyelmet arra, hogy a fentieken kívül nem találtak összefüggést az elektromos és mágneses terek és más betegségek feltételezett kapcsolatáról.

Több mint ötven százalék

Ez a jelentés évek óta vita tárgya. Tavaly egy bírósági végzés elmarasztalta a minisztériumot a jelentés visszatartása miatt, a minisztérium ezért a weblapján közzétett egy, a kutatás legtöbb adatát tartalmazó kivonatot. A teljes jelentés azonban a megjelentnél lényegesen határozottabban fogalmaz: ebben mindhárom kutató több mint ötvenszázalékos valószínűséggel állítja, hogy van összefüggés az elektromágneses terek és a felsorolt betegségek között. Ezt a változatot valószínűleg az elkövetkező hónapokban hozzák nyilvánosságra.

Lehetséges rákkeltő

A kérdésről a hazai illetékesek véleményét is megpróbáltuk megtudni, az Országos Tisztiorvosi Hivatal illetékese azonban szabadságon van, a kutatók pedig csak az ő engedélyével nyilatkozhatnak. Kénytelenek voltunk megelégedni az Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet weboldalán olvasható információkkal.

2001 júniusában az IARC (a WHO rákkutatásra specializált ügynöksége) egy szakértői munkacsoportja már áttekintette a sztatikus és ELF (extrém kis frekvenciájú) elektromágneses terek rákkeltő hatásával foglalkozó korábbi vizsgálatokat. A sugárbiológiai intézet honlapján közzétett IARC-értékelésben az ELF mágneses teret "lehetséges humánrák-keltőként" osztályozták a gyermekkori leukémia epidemiológiai vizsgálataira alapozva.

Minden más felnőtt- és gyerekkori rákra, csakúgy, mint más betegségekre vonatkozó bizonyítékot nem besorolhatónak határoztak meg a nem megfelelő vagy ellentmondó tudományos információk miatt. Ez a "lehetséges emberirák-keltő" besorolás a legenyhébb a három kategória közül (emberben rákkeltő, valószínűleg rákkeltő és lehetséges rákkeltő), amelyeket az IARC használ a potenciális rákkeltő okok osztályozására.

Kétszer több leukémiás gyerek

Az ELF-terek kölcsönhatásba lépnek a szövetekkel, elektromos tereket és áramokat indukálnak bennük. Mindamellett a környezetben található ELF-terek által indukált elektromos áramok általában sokkal gyengébbek a testben természetesen előforduló legerősebb elektromos áramoknál, például annál, amelyik a szívverést szabályozza. Az eddigi állatkísérletek eredményei azt sugallták, hogy az ELF-tereket nem lehet összefüggésbe hozni a rák kialakulásával.

Az epidemiológiai vizsgálatok újabb, összegzett analízise szerint azonban az átlagosan 0,3-0,4 mikroteslát (μT) meghaladó mágneses térnek kitett lakosságban kétszer több gyerek kaphat leukémiát, mint a gyengébb mágneses térrel exponált lakosságban. Az adatok nagy száma ellenére még mindig maradt valamennyi bizonytalanság: a leukémia sűrűbb előfordulásáért a mágneses téren kívül esetleg más tényezők is felelőssé tehetők. Az átlagosan 0,3-0,4 mikroteslát meghaladó mágneses tér jelenléte szerencsére a lakásokban ritka. A 240 V-os energiaszolgáltatást használó lakosságnak kevesebb mint egy százaléka van ennek kitéve, ez a szám azonban magasabb lehet a 120 V-ot használó országokban.

Itthon a határérték alatt

Az ELMŰ honlapján található információk szerint a mai napig nincs bizonyítva a távvezeték körül keletkező mágneses tér egészségre, illetve környezetre káros volta. A cég közleménye arra is felhívja a figyelmet, hogy egész életünk a Föld természetes mágneses mezejében zajlik, a természetben folyamatosan jelenlevő elektromos tér vesz körül valamennyiünket. Az ipari frekvenciás elektromágneses tér megengedett értékeit nemzetközi szabványok határozzák meg, az áramszolgáltató szerint a hazánkban mért és számított értékek nem érik el a megengedettet, illetve a háztartási készülékek közelében fellépő értékeket sem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!