Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Életveszélyes erdőmentés

2001.10.11. 15:32
Brazíliában meggyilkolták a Greenpeace egyik aktivistáját, aki az illegális mahagónikitermelők ellen harcolt, egy másik környezetvédőt pedig halálosan megfenyegettek. Oroszországban az aktivistákat nem bántják, az erdők azonban siralmasabb állapotban vannak, mint gondolták. Orosz kutatók szerint, akik 5 évet töltöttek az erdők feltérképezésével, a maradék területek is veszélyeztetve vannak. A legjobb minőségűnek számító erdőket sem védi törvény, és így lerabló kitermelés áldozatává válnak. Pedig a maradék erdőségek védelme viszonylag egyszerű és olcsó volna.
A brazil őserdőben illegálisan kivágott mahagónifák körüli harc egyre élesedik. Paulo Adario, a Greenpeace Amazonas kampányának koordinátora az elmúlt héten telefonon halálos fenyegetést kapott. Augusztus 25-én Ademir "Dema" Federicci környezetvédelmi aktivistát a saját házában lőtték agyon. Dema az őserdei területek illegális irtásának ismert és tevékeny ellenzője volt.

"Ez az életemet veszélyeztető fenyegetés minden olyan embernek szól, aki fellép az Amazonas esőerdők megmaradásáért" - mondta Adario a Der Standardnak. A telefonálók indítékai egyértelműek, jelenlegi vizsgálatról, a mahagónifák illegális kivágásáról van szó. A mahagóni kereskedelmének nagy részét bűnözők irányítják, akik régóta működhettek minden büntetés nélkül - jelentette ki az aktivista.

Szeptember 26-án Greenpeace ismételten bizonyítékokat tárt elő a Kayapó bennszülött törzs által lakott területeken folyó illegális tarvágásról. Az őserdő ezen részein, legalábbis elvben, szigorúan tilos minden fakitermelés.

A kormányzó garanciát adott

A rendelkezésre álló minden lehetőséget megragadják, hogy megvédjék a munkatársaikat. De a munkát nem hagyják abba, nem hallgatnak a pusztításokról - jelentette ki Gerd Leipold, a Greenpeace International ügyvezetője.

A halálos fenyegetések olyan emberektől származnak, akik a saját meggazdagodásukra tönkre akarják tenni az Amazonas vidékét. Az Amazonas megvédéséhez meg kell védeni Paulo Adariót is - mondta az ügyvezető.

Jose Gregori brazil igazságügyi miniszter kijelentette, megrázta a Greenpeace aktivistának intézett halálos fenyegetés. Négyszemközti megbeszélésükön megígérte Adariónak, hogy a hivatalok azonnal kiterjedt vizsgálatot indítanak. Amazonino Mendes, Amazonas tartomány kormányzója minden garanciát hajlandó megadni, hogy folytatódhasson a Greenpeace munkája.

Pusztulnak az orosz erdőségek

Oroszországban eközben némileg biztonságosabb körülmények között hasonlóan lehangoló felfedezéseket tettek a kutatók: az erdők állapotfelmérése során úgy tapasztalták, hogy csak 32 millió hektár, vagyis a terület erdőségeinek mindössze 14 százaléka maradt meg viszonylag érintetlen, legalább 50 ezer hektáros tömbökben.

Az orosz kutatók műholdas felvételek és hagyományos módszerek kombinációját alkalmazták a térkép összeállítására, melynek elnevezése: az utolsó érintetlen erdőségek Oroszország európai területének északi részén. A térképet Moszkvában a Greenpeace Russia, Washingtonban a Global Forest Watch (GFW) hozza nyilvánosságra.

Önvédő vadonok

A 22 kilométeres oldalhosszúságú négyzetnek megfelelő terület volt annak az alsó határa, hogy az összefüggő erdős területeket érintetlennek minősítsék. Ekkora erdők megbirkóznak a természeti katasztrófákkal (erdőtűz, vihar), és itt zavartalanul élhetnek a nagytestű vadállatok populációi is.

A kutatók először létező térképekkel dolgoztak, és kizártak minden olyan erdős szakaszt, amely a közeli utak és települések miatt már biztosan károsodott. Ezután részletes műholdfelvételeket elemeztek, további zavaró behatásokat, kitermeléseket, bányákat keresve. Az így megmaradt 67, erdővel borított nagy tömböt gyalogosan is megtekintették, megbizonyosodva arról, hogy jól értelmezték a felvételeket.

Az ember nyomában jár az erdőtűz

De a kutatók attól tartanak, a kitermelőket vonzhatják a megmaradt erdőségek, mivel ezeket sem szövetségi, sem helyi törvények nem védik. A legnagyobb veszélyt a kitermelő útvonalak kiépítése, a földmérést segítő csapások kialakítása és munkálatokat rendszerint követő erdőtűz jelenti.

Alexander Iszajev, az orosz tudományos akadémia tagja, a Szovjetunió korábbi minisztere részt vett abban az orosz, svéd és amerikai szakértőkből álló szakértői csoportnak a munkájában, amely áttekintette a kutatók munkáját.

Véleménye szerint a felmérés jelentősége messze meghaladja az orosz erdészet határait. Ezek Európa legnagyobb érintetlen erdejei, a közös európai örökség fontos elemei. Ebben a formájukban törvényi védelem alá kell kerülniük - mondta a BBC-nek Iszajev.

A legyegyszerűbb érintetlenül hagyni

Az erdőpusztulás nem csak trópusi probléma. Ez a jelentés megmutatja, hogy északon is jelentős az erdőségek visszahúzódása - jelentette ki a Lars Laestadius, a World Resources Institute (WRI) szakértője. Meglátása szerint a legnagyobb veszélyt az erdős területek felaprózódása jelenti, azzal együtt, hogy sok kitermelő cég nem végez felelős erdészeti munkát.

A jelentés készítői szerint az erdők védelme nem kerülne túl sokba. Nem kell ide fegyveres őrség. Az elhagyatottság és alacsony termelékenység, ami ezeket az erdőket mostanáig megvédte, továbbra is elvégzi ezt a feladatot.

A washingtoni GFW és társszervezetei még az idén hasonló térképeket jelentetnek meg Oroszország további erdős területeiről. Chile, Venezuela, Indonézia, Brazilia, Kanada és az USA erdőiről szintén készülnek térképek.