Már bizonyítható, hogyan kezdett járni a hal

2006.04.06. 15:05
Tudósok olyan 375 millió éves hal kövületét találták meg, mely végre bizonyíthatja a vízi és szárazföldi élet közti evolúciós kapcsolatot.
A chicagói egyetem kutatói a kanadai sarkvidék térségében találták meg a fosszíliákat. A szakemberek a tüzetes vizsgálat során olyan anatómiai jellemzőket fedeztek fel a halon, melyek egyértelműen az átmenetiségre utalnak, írja a New York Times. Az uszonyoknál például végtagkezdemények láthatóak: már kezdetleges csuklója, könyöke és válla is volt ennek az állatnak.

Sőt, a krokodilokhoz hasonlóan ez a fajta is rendelkezett már lapos koponyával. A nyaka, a bordája és néhány más testrésze pedig már egy az egyben a négylábúakéra hasonlított. Egyes kutatók a most megtalált kövületeket egyben fontos bizonyítékoknak tartják az értelmes tervezés híveivel szemben, akik eddig éppen azt hangsúlyozták, hogy a darwini elmélet legnagyobb gyengéje, hogy nem ismerjük az evolúcióelméletet megalapozható átmeneti élőlényeket.

A New York Times egy olyan weboldalt idéz, melyet az értelmes tervezés hívei működtetnek. Itt is az olvasható, hogy "nincsenek átmeneti formák", valamint hogy eddig még "nem találtak olyan fosszíliákat, melyek részben uszonnyal, részben lábbal rendelkező állattól származnának."

Michael J. Novacek, a manhattani természettudományi múzeum paleontológusa erre azt mondta, már eddig is ismertük az Archaeopteryxet vagy a bálnák egy olyan korai fajtáját, mely a földön élt, "és ez a mostani élőlény pedig bizonyítja a halak és négylábúak közti átmenetet. Ugyan milyen további kőzetbizonyítékok kellenének még ahhoz, hogy megmutassuk, az értelmes tervezés hívei egyszerűen tévednek?"  • Tippek
  • Hírek