Netes üzletek találmányokra

2000.05.04. 11:03
A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) feltaláló olimpiát és nemzetközi találmányi vásárt rendez az Olimpiai Csarnokban csütörtöktől vasárnapig. Az olimpia a neten decemberig folytatódik: a MAFE honlapján az év végéig lesznek láthatók az újdonságok, amelyekre üzleteket is lehet kötni. A nemzetközi zsűri egyrészt interneten, másrészt a helyszínen bírálja el a pályaműveket.
A MAFE javaslatai

1. Egyetemeink és kutatóintézeteink a szegénységük miatt képtelenek viselni a szabadalmaztatás magas költségeit. A MAFE javasolja a szabadalmaztatás illetékrendeletének (32/1999. GM rendelet) módosítását úgy, hogy a nem haszonelvű bejelentők is a független feltalálók kedvezményeit élvezzék.
2. Az SZJA törvény szellemi tulajdonnal kapcsolatos szabályozása ellenkezik a nemzetközi joggal, és hátrányos helyzetet teremt az alkotók számára. A MAFE kezdeményezi e törvény módosítását. Az eredeti jogosult, a feltaláló vagy a szerző a szellemi tulajdona eladása esetén a többi jogosultra és tulajdonformára vonatkozó szabályok szerint adózzon, nem összevontan. Az adóalap a tulajdonszerzés költségeit elszámoló szabályok szerint legyen megállapítható, és az adókulcs 20 százalék legyen.
3. A MAFE javasolja, hogy az Országgyűlés törvényben mondja ki, hogy a feltalálás támogatása az állam feladata.

A II. Feltaláló Olimpia - GENIUS 2000 Nemzetközi Találmányi Vásárt Budapesten, az Olimpiai Csarnokban május 4. és 7. között rendezi a MAFE. Idén először számítógépes programok alkotói is részt vesznek a megmérettetésen.

A II. Feltaláló Olimpiát egy időben tartják meg a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (International Chamber of Commerce ICC) 33. Világkongresszusával, biztosítva ezzel a nemzetközi üzleti körök képviselőinek jelenlétét vásáron.

Egy évtizede Magyarország a találmányokat illetően még világhatalomnak számított, ám mára a fejlődő országok élvonalába esett vissza - hangsúlyozta Vedres András.

Ilyen körülmények között is csaknem negyven országból majd' ötszáz találmányt láthat a közönség az Olimpiai Csarnokban.

Demonstráció

Békés, kulturális eseményekkel egybekötött tüntetésre hívnak civil szervezetek a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) világuraló kereskedelmi politkája ellen. A tüntetés csütörtökön este hétkor lesz az ötödik kerületben, a Vigadó téren. A társadalmi jellegű demonstráció során Budapesti Nyilatkozatot adnak át a Vigadóban tartózkodó ICC-tagoknak. Ezzel párhuzamosan szolidaritási akció indul a neten.

A MAFE honlapján az év végéig lesznek láthatók az újdonságok, s ezekre akár üzleteket is lehet kötni a neten. A nemzetközi zsűri egyrészt interneten, másrészt a helyszínen bírálja el a pályaműveket.

Ez alkalommal a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) két értékes díjat ajánlott fel: az egyiket a legsikeresebb női feltaláló, a másikat pedig a legjelentősebb környezetvédelmi találmány kapja.  • Tippek
  • Lakáshitel