Fémből készült sörhab és Magyari Béla a Jövő Házában

2006.04.18. 17:14
Először nyert magyar egyetemista csapat az Európai Űrügynökség repülési pályázatán, ezért abban a szerencsében lett részük, hogy szeptemberben egy Airbus belsejében nyolcezer métert zuhanhatnak, és a súlytalan állapotban megvizsgálhatják, hogy reagál a fémhab, ha nincs gravitáció. A Jövő Házában a nyertes Spacebeer nevű csapattal a kísérletről, Magyari Béla űrhajóssal a súlytalanságról és a szabadságról beszélgettünk.

A Jövő Házában sörösüveggel a kezében mutatta be a huszonéves egyetemistákból álló Spacebeer csapat az alumínium fémhabot, ami belülről üreges, cellás szerkezetű anyag, laikus szemlélő számára éppen úgy fest, mint a szürkére festett hungarocel.

Hasznos anyag

Fémhab
Fémhab

A merev anyagot energiaelnyelő képessége folytán a gépkocsigyártásban (ajtók, ütközők, alvázak), szigetelőképessége okán – mivel tűzálló – alagutak belső burkolásánál lehetne hasznosítani, azonban ipari előállítása a gravitáció miatt egyelőre nem megoldott. Bár a Földön is el lehet készíteni a habot, az a gravitáció miatt a sör-, és borotvahabhoz hasonlóan lecsorog a buborékfalon, és szerkezete deformálódik. Az ipari hasznosításhoz pedig homogén szerkezet szükséges. Az ESA pályázata arra ad lehetőséget, hogy a csapat a gravitációt kiiktatva vizsgálhassa az anyagot, és ennek segítségével a Földön is alkalmazható eljárást találjon az ipari gyártásra.

31-szer 20 másodperc szabadon

A csapat
A csapat

A Budapesti Műszaki Egyetem, a Miskolci Egyetem és az ELTE fizikus és közlekedésmérnök hallgatóiból álló csapat tagjai nyári űrtáborokban ismerték meg egymást. Szeptemberben Tolouse-ból vagy Bordeaux-ból szállnak fel az Airbusszal, hogy aztán közel három óra alatt nyolcezer méterről harmincegyszer 20 másodperces szakaszokban szabadessenek. „A repüléstől nem, de az azt megelőző orvosi vizsgálattól kicsit tartok. Forgószékben, és nyomáskamrában vizsgálnak bennünket, ahogy Farkas Bertalant is vizsgálták” - mondja Vincze Miklós csapattag, majd hozzáteszi, a sportpilóták orvosi vizsgálatának vetik alá a csapatot, ami sokkal kevésbé szigorú, mint az űrhajósoké.

A költséges orvosi vizsgálatot a Magyar Űrkutatási Iroda állja, ugyanis az ESA csak a repülést biztosítja, de az utazást és egyéb feltételeket nem finanszírozza. A Spacebeer támogatókat vár, ugyanis az űrügynökség még a repüléskor viselt ruháért is fejenként ötszáz euró letétet kér.

Mindenki vigyorog, akinek nincs hányingere

Magyari Béla urhajós és Kovács Kálmán miniszter
Magyari Béla űrhajós és Kovács Kálmán miniszter

A Magyar Űrkutatási Iroda munkatársaként Magyari Béla kiképzett űrhajós is támogatja a Spacebeer-projektet. „Ez a kutatás azért is a szívem csücske, mert én is anyagtechnológiából doktoráltam a miskolci fémtani tanszéken. Azt az alumínium-réz ötvözetet vizsgáltam, amit a Farkas Berciék olvasztottak meg az űrben” – mondja Magyari Béla.

Az űrhajós az űrbe sosem jutott el, de a kiképzések miatt jól ismeri a szabadesés érzését, amit szeptemberben a Spacebeer csapat is megtapasztalhat: „Lefektettek minket a repülő padlójára, ami egyszer csak eltűnt alólunk. A szabadesés állapota olyan szabadságérzetet ad, hogy mindenki vigyorog, akinek nincs éppen hányingere” – idézi fel emlékeit.  • Hírek
  • Hírek