Szilárda
0 °C
6 °C

Focisták elektronikus mezben

2001.11.28. 11:51
Európai egyetemek összefogásával hordható számítógépekre specializálódott kutatók csoportja focisták mezére szerelhető eszközöket fejleszt, amelyek segítségével egy csomó érdekes információ tudható meg egy meccsről.
A hároméves fejlesztési programban német, olasz, osztrák, holland és brit egyetemek vesznek részt - a munkát az athéni egyetem koordinálja.

Adatok, érdekességek

A hordozható számítógépek segítségével laboratóriumi körülményeken kívül is mérni lehetne a játékosok teljesítménybeli jellemzőit - például a gyorsulásukat, a sebességüket, a pulzusukat, vagy hogy hány száz métert futottak a második félidőben.

Tesztelés lépcsőn
A tervek szerint a labda belsejébe is kerülne egy pirinyó számítógép, így egészen pontosan meg lehetne tudni, hogy a laszti valóban átlépte-e a gólvonalat, vagy csak úgy látszott.

A birminghami egyetemen tevékenykedő csoport kétszázezer fontot kapott az intézménytől a mezen hordható hardver kifejlesztésére. Elképzeléseik szerint az első időkben négy vagy öt játékos hordaná a különleges installációkat. A kutatást vezető Chris Baber szerint ugyanakkor egy nap mindegyik játékos ilyet hord majd, ami azért lesz jó, mert a foci iránt érdeklődő gyerekeket hirtelen érdekelni kezdi a fizika is.

Bírnia kell a mosást

A program tervei szerint a hordozható számítógépekkel dúsított mez a játékos konkrét helyét is közvetíthetné. Ezzel kapcsolatban felmerült a GPS alkalmazásának kérdése is, a műholdas helymeghatározás azonban nem elég pontos - a problémát valószínűleg egy Bluetoothhoz hasonló rádiós rendszerrel oldják meg.

Az első elkészült prototípus - a "Sensevest" kódnevű - egy nagy barna mellénynek tűnik. Baber szerint a fejlesztés iránya elsősorban a miniatürizálás, és a moduloknak túl kell élniük egy agresszív mosógépes mosást is, esetleg könnyen ki lehessen emelni őket mosás előtt.