Gusztáv
-4 °C
1 °C

Digitális népi labdarúgás

2001.09.27. 17:11
Kapcsolódó cikkek (2)
A drukkerek kezébe került a finn labdarúgó harmadosztályban küzdő egyik csapat, a PK-35 irányítása. A közönség idén a weben dönthet a taktikáról, és SMS-ben választhatja ki a cseréket.
A PK-35 edzője, Janne Viljamaa dolga egyszerre könnyű és nehéz. Könnyű, mert nem kell attól tartania, hogy egy vesztes mérkőzés után hóembert csinálnak belőle az elégedetlen szurkolók. Nehéz, mert saját elképzelései helyett a szurkolók által kiválasztott taktikát kell közölnie játékosaival - és ez még mind semmi.

Janne Viljamaa valódi emberként virtuális edző a világ első interaktív focicsapatában, amelynek szurkolói a meccseken üvöltés helyett elmélyült SMS-ezéssel igyekeznek segíteni kedvenc csapatukat.

Rövid történeti áttekintés

A Helsinki környéki klub történetének legszebb évében, 1998-ban harmadik helyen végzett a finn bajnokságban. A csapat útja azonban kettévált, miután a finn sportmogul, Hjallis Harkimo csapatot keresett az újonnan épült Finnair Stadionba.

Harkimo megvásárolta a PK első csapatát, akik - a tulaj hokicsapata után - FC Jokerit néven indultak a bajnokságban. Tavaly az FC Jokerit egyébként az UEFA-Kupában az MTK ellen játszott és vesztett. A PK-35 tartalékcsapata pedig a finn harmadik vonalban folytatta pályafutását.

Közös csapat

Az összetöpörödött PK-35 a Makra markába került, akik úgy döntöttek, kipróbálják Clubmanager nevű népszerű menedzselési rendszerüket az együttesen. A sportmarketinggel foglalkozó cég által üzemeltetett fociportálon a drukkerek regisztráció után részt vehetnek a PK vezetésében. A szisztéma szerint a félvirtuális csapatirányító-játékban a közönség az edző által felajánlott alternatívák közül választhat.

A drukkerek dönthetnek az edzésmódszerekről. Az eredményt - vagyis az edzésekről készült felvételeket -, az interneten keresztül kísérhetik figyelemmel. Ugyancsak hallathatják szavukat a csapat felállításával, összállításával és taktikájával kapcsolatban. A meccsek folyamán pedig SMS-ben dönthetnek a cserékről.

A PK-35-nek így jelenleg több mint kétszáz edzője van, akik közül egyenlő arányban kerülnek ki az ősdrukkerek és a FIFA 2001-hez hasonló számítógépes-focis játékok megszállottjai.

A Makra a pozitív reakciók nyomán felkereste a finn szövetségi kapitányt, Antti Muurinent is, aki gyengéden elküldte őket a fenébe.