16:00, November 30.
Ausztrália 0
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 0
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Feketelyuk okozza az űr-elektronsugarat

2000.07.12. 07:08
Már 1918 óta ismert, hogy az "M87" galaxisból egy egyenes vonalú elektronsugár indul ki. A Hubble űrteleszkóp most közzétett képeiből kiderül, hogy a kékesen fénylő űrbeli "irányfényt" egy óriási fekete lyuk "szívóereje" okozza. A belezuhanó plazmaállapotú anyagot a rendkívül erős mágneses mező folyamatosan gyorsítja.
Az "irányfény" forrása egy szuperméretű fekete lyuk
Az M87 jelzést viselő galaxisból kiinduló kékesen fénylő egyenes fénysugarat már 1918-ban fölfedezték, de a keletkezésének okára eddig nem volt magyarázat. A 10 éve felbocsátott Hubble űrteleszkóp révén sikerült leleplezni az "irányfény" forrását, egy szuperméretű fekete lyukat.

A Hubble képei már 1998-ben elkészültek, de csak most hozta őket nyilvánosságra a NASA. A felvételek elemzése során számítástechnikai szakértők az ultraibolya tartományban készült képeket zöld, kék és piros szűrőn át készült felvételekkel kombinálták.

Az M87 galaxis a Földtől 50 millió fényévnyi távolságra található. Ez a távolság még a Hubble számára is túl nagy ahhoz, hogy egyes csillagokat képes legyen felismerni. A képeken látható világos pontok a valóságban csillaghalmazokat rejtenek, egyenként több száz vagy ezer égi objektummal a belsejükben. Az M87 közepén a legújabb ismeretek szerint egy gigantikus feketelyuk található. Ez okozza az elektronokból és más szubatomikus részecskékből álló kékes sugarat.

A hatalmas űrbeli porszívó nagy tömegű központja már kétmilliárd naptömegnyi anyagot elnyelt. A fekete lyuk körül a Hubble-kutatók szerint magas hőmérsékletű plazmakorong kering, amelyet az erős mágneses mezők gyorsítanak.

Ezek a mezők okozzák a megfigyelt részecskesugár színét is. Az elektronokat ugyanis a vonzerő az erőtér kör alakú erővonalai mentén tartja. Ennek következtében jön létre a kékes sugárzás, amelyet a részecskegyorsítók után szinkrotron-sugárzásnak is neveznek.

Az M87 galaxisból eredő részecskesugáron kívül számos hasonló úgynevezett Jet-et ismernek még. Ezek akkor jönnek létre, amikor egy hatalmas méretű feketelyukba a széthullott csillagokból származó nagymennyiségű por és gáz kerül.  • Tippek
  • Bankszámla