Árpád
-2 °C
4 °C

Feketelyuk okozza az űr-elektronsugarat

2000.07.12. 07:08
Már 1918 óta ismert, hogy az "M87" galaxisból egy egyenes vonalú elektronsugár indul ki. A Hubble űrteleszkóp most közzétett képeiből kiderül, hogy a kékesen fénylő űrbeli "irányfényt" egy óriási fekete lyuk "szívóereje" okozza. A belezuhanó plazmaállapotú anyagot a rendkívül erős mágneses mező folyamatosan gyorsítja.
Az "irányfény" forrása egy szuperméretű fekete lyuk
Az M87 jelzést viselő galaxisból kiinduló kékesen fénylő egyenes fénysugarat már 1918-ban fölfedezték, de a keletkezésének okára eddig nem volt magyarázat. A 10 éve felbocsátott Hubble űrteleszkóp révén sikerült leleplezni az "irányfény" forrását, egy szuperméretű fekete lyukat.

A Hubble képei már 1998-ben elkészültek, de csak most hozta őket nyilvánosságra a NASA. A felvételek elemzése során számítástechnikai szakértők az ultraibolya tartományban készült képeket zöld, kék és piros szűrőn át készült felvételekkel kombinálták.

Az M87 galaxis a Földtől 50 millió fényévnyi távolságra található. Ez a távolság még a Hubble számára is túl nagy ahhoz, hogy egyes csillagokat képes legyen felismerni. A képeken látható világos pontok a valóságban csillaghalmazokat rejtenek, egyenként több száz vagy ezer égi objektummal a belsejükben. Az M87 közepén a legújabb ismeretek szerint egy gigantikus feketelyuk található. Ez okozza az elektronokból és más szubatomikus részecskékből álló kékes sugarat.

A hatalmas űrbeli porszívó nagy tömegű központja már kétmilliárd naptömegnyi anyagot elnyelt. A fekete lyuk körül a Hubble-kutatók szerint magas hőmérsékletű plazmakorong kering, amelyet az erős mágneses mezők gyorsítanak.

Ezek a mezők okozzák a megfigyelt részecskesugár színét is. Az elektronokat ugyanis a vonzerő az erőtér kör alakú erővonalai mentén tartja. Ennek következtében jön létre a kékes sugárzás, amelyet a részecskegyorsítók után szinkrotron-sugárzásnak is neveznek.

Az M87 galaxisból eredő részecskesugáron kívül számos hasonló úgynevezett Jet-et ismernek még. Ezek akkor jönnek létre, amikor egy hatalmas méretű feketelyukba a széthullott csillagokból származó nagymennyiségű por és gáz kerül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?