Beáta, Izolda, Lea
1 °C
17 °C

Tajvani-magyar barátság és madárkímélő szélerőmű

2006.09.13. 10:30
"Alkotás, szeretet" - áll a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) zászlaján, és ennek jegyében zajlott a Géniusz Budapest Nemzetközi Találmányi Vásár kiállítása és díjkiosztója. Jól megfért egymás mellett a sakkgömb, a vasúti hajtányos bicikli és Egely György vitalitásmérője.

Délután négykor a BNV nagyszínpadától Schmidt Vera kergeti be stábunkat a Géniusz vásárra. Húsz ország háromszáz találmányának kiállítói már izgatottan készülnek az esti eredményhirdetésre. Egyikük kameránk láttán megkérdezi: "Kaptak valami fülest, hogy nyerek, vagy miért filmeznek?"

Az úr előtt egyébként egy kisvasút megy körbe-körbe, de valószínűleg többről van szó, a találmány teljes neve "vertikális impulzus szélesség modulátor/demodulátor rezonáns cím dekóderrel kombinálva", és pár órával később ezerdolláros pénzdíjat nyer. "Csodabogarakat keresnek?" - kérdezi gyanakodva a feltaláló. Igen.

Lékó Péter rémálma

Ezek a csodabogarak szimpatikus kreatív megszállottak. Boholy János gömb alakú sakktáblájában, például, 10 év munkája van, aminek nagy része a gömbben rejlő új kombinációs lehetőségeket taglaló könyv megírásával telt. Boholy úr szerint neves sakkozók is bábáskodtak a könyv születésénél, de neveket nem említ, csak sejtelmesen mosolyog, amikor a Polgár-lányokról kérdezzük. A találmányról viszont büszkén és sokat beszél: "Az emberiség évszázadokig kénytelen volt tökéletlen sakktáblával játszani, de a gömbömön mind a 64 mező egyenrangú középmezőnek tekinthető."

A feltaláló hét főbűne

1. A megoldás túl bonyolult a megoldandó problémához képest.
2. A találmányt nem tartják titokban a bejelentés napjáig.
3. A találmány nem új.
4. A feltaláló nem gondolta teljesen végig a problémát.
5. A találmányra senkinek sincs szüksége.
6. Biztonságosabb, ha a találmányt titokban tartjuk.
7. A feltalálónak irreális elképzelései vannak találmánya értékéről.

(Forrás: Magyar Szabadalmi Hivatal)

Szabad a lom

Tóth Gábor szerkezete a bicikli és a vasúti hajtány szentségtelen nászából született 25 évvel ezelőtt. A kétségkívül látványos találmány használata állítólag sokkal kevesebb izommunkát igényel, mint a hagyományos kerékpáré. Problémánkat az egyik látogató, egy 80 éves nyugalmazott mérnök fogalmazza meg: a biciklihajtány túlságosan bonyolult - ezzel a szabadalmi hivatal vicces brosúrája szerint elköveti a feltalálók első főbűnét. Tóth úr és találmányainak társtulajdonosa egyébként kórusban szidják a hivatalt. Szerintük Magyarországon mit sem ér a szabadalom, bármilyen találmányt el lehet lopni, elég, ha a plagizátor egy csavarfajtát megváltoztat rajta. Bejegyzett rönkbútoraikat pl. a bútorgyártók lemásolták, Tóthék elvesztették a tíz évig húzódó, több százezres költségű pert.

Genius loci

De a kiállítók kedvét nem veszik el a realitások. Egy másik kiállított bicikli, Gál Gyula kétéltűje is kissé körülményesnek tűnik. Vízpartra érve a júzer leszereli a kerekeket, felfújja az oldalpárnákat, és csak ezután bocsáthatja vízre a biciklit, ami a feltaláló szerint "halfészkek felkutatására" éppen a megfelelő célarchitektúra. Az efféle hóbortosságok a kiállítás leglátványosabb darabjai, de komoly találmányok is akadnak.

Van itt háromfázisú Tesla-tekercs, függőleges tengelyű szélerőműmodell (a feltaláló szerint különösen természetbarát, a madarakat sem öli meg), és itt van Egely György vitalitásmérője potom tizenötezerért. "Metszés nélküli szőlőtermesztés!" - kiabálja felénk egy bácsi a kameránkba.

A teniszlabdák újrahasznosítását is megoldó "paramagnetikus szuperdögöny" feltalálója, Farkas Lajos pedig nem kis rémületünkre enkezével dögönyözi végig stábunkat, majd bemutatja lábmasszírozó gépét. Darázs Lénárdnénál még megcsodáljuk a feltaláló készségfejlesztő játékát, a tartós textilorigamit, és kihajtogatjuk belőle Monty Pythonék kék norvégját.

Hanggyógyszer és 3D-s kép

A díjkiosztás kissé nehezen indul. A csarnokban nincs légkondi (pedig az emberiség egyik legprímább találmánya), eleinte meleg van, később büdös. Valakit egy biztonsági őr elvezet a közönségből, nem tudhatni, hogy egy kegyvesztett zsűritag vagy csak egy, a szabadalmi hivatalra zabos feltaláló. A beköszönő után a konferanszié családi videónak beillő kisfilmmel untatja a nagyérdeműt.

A 2005-ös tajvani találmányi vásárt foglalja össze, és amikor a felvétel végén a showman rózsákat dobál a tajvani népnek, kezdem sejteni, hogy az illető Dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára, egyben a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének (IFIA) az elnöke. Aztán Vedres úr köszönti húsz ország képviselőit, köztük néhány nagykövetet, és elered a díjeső.

Béenvézzen virtuálisan - kattintson!
Béenvézzen virtuálisan - kattintson!

A "virágozzék minden virág" elv a díjakban is jelentkezik, szinte mindenki kap valami elismerést vagy bátorítást ("Gara Péter aranyat nyert a papírbilivel"), több ország is átadja a saját különdíját. A franciák Szent Jeromos Kupája például mindenkinek jár, aki legalább három találmányt hozott.

A legbájosabb kupanyertesek Szántay Judit és unokája, tanulási segédeszközöket fejlesztettek ki. Akad ötszáz találmány után járó életműdíj is, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) pedig a legjobb környezetbarát találmányt és a legjobb feltalálónőt bátorítja, előbbit dr. Raisz Iván nyeri szennyvíz-ártalmatlanítási eljárásával, utóbbit az iráni Kamrani Soheyla.

"A víz a jövő legfontosabb anyaga" - jegyzi meg Vedres úr, majd folytatja az aranyosan bennfentes rendezvényt ("egy a tiéd, egy az apósé"). A tajvaniak nagydíját a jemeni származású pécsi sebész, dr. Khaled Nashwan nyeri, ő hanghullámokkal kezel érbetegségeket, de kap egy kupát az IFIA-tól is - a másikat a már említett iráni asszony, természetbarát vízfestékeiért.

A Géniusz nagydíj magyarhoz vándorol, Kupper Róbert térben lebegő képet előállító vetítőberendezése kapja. A Széchenyi Tudományos Társaság díját a sakkgömb viszi el, és Vedres úrtól megtudjuk, hogy "a feltaláló magyar, de ebben a pillanatban szlovák területen él", amit mindenki értelmezzen, ahogy akar.

Hass, alkoss, szeress!

Nagyon kevés a fiatal és a nő, a hangulat egyre inkább egy Verne-filmadaptáció szereplőválogatására emlékeztet. Azok a csodálatos férfiak az ő masináikkal. Csak egy ágyúgolyó és pár fémsisakos asztronauta hiányzik. A tisztességben megőszült urak között talán még titkos társaságok képviselői is megfordulnak, dr. Allan Inovius például a neve alapján minimum az egyik szabadkőműves páholy nagymestere.

Az eseményt biztató beszéd zárja arról, hogy a gazdasági minisztérium valószínűleg több támogatást ad majd a feltalálóknak. A tömeg ezután sem széled szét, a feltalálók gratulálnak egymásnak, a nigeri küldött Moldova egyetlen képviselőjével parolázik, románok csapódnak az ukránokhoz, és a magyar-tajvani barátság erősebb, mint valaha. Az alkotás összehozta az országokat, és a szeretetet is szinte lézerszikével lehet vágni - vetünk egy utolsó pillantást a MAFE zászlajára. Schmidt Vera dalt írt volna erről.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!