Erzsébet
1 °C
4 °C

Tajvani-magyar barátság és madárkímélő szélerőmű

2006.09.13. 10:30
"Alkotás, szeretet" - áll a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) zászlaján, és ennek jegyében zajlott a Géniusz Budapest Nemzetközi Találmányi Vásár kiállítása és díjkiosztója. Jól megfért egymás mellett a sakkgömb, a vasúti hajtányos bicikli és Egely György vitalitásmérője.

Délután négykor a BNV nagyszínpadától Schmidt Vera kergeti be stábunkat a Géniusz vásárra. Húsz ország háromszáz találmányának kiállítói már izgatottan készülnek az esti eredményhirdetésre. Egyikük kameránk láttán megkérdezi: "Kaptak valami fülest, hogy nyerek, vagy miért filmeznek?"

Az úr előtt egyébként egy kisvasút megy körbe-körbe, de valószínűleg többről van szó, a találmány teljes neve "vertikális impulzus szélesség modulátor/demodulátor rezonáns cím dekóderrel kombinálva", és pár órával később ezerdolláros pénzdíjat nyer. "Csodabogarakat keresnek?" - kérdezi gyanakodva a feltaláló. Igen.

Lékó Péter rémálma

Ezek a csodabogarak szimpatikus kreatív megszállottak. Boholy János gömb alakú sakktáblájában, például, 10 év munkája van, aminek nagy része a gömbben rejlő új kombinációs lehetőségeket taglaló könyv megírásával telt. Boholy úr szerint neves sakkozók is bábáskodtak a könyv születésénél, de neveket nem említ, csak sejtelmesen mosolyog, amikor a Polgár-lányokról kérdezzük. A találmányról viszont büszkén és sokat beszél: "Az emberiség évszázadokig kénytelen volt tökéletlen sakktáblával játszani, de a gömbömön mind a 64 mező egyenrangú középmezőnek tekinthető."

A feltaláló hét főbűne

1. A megoldás túl bonyolult a megoldandó problémához képest.
2. A találmányt nem tartják titokban a bejelentés napjáig.
3. A találmány nem új.
4. A feltaláló nem gondolta teljesen végig a problémát.
5. A találmányra senkinek sincs szüksége.
6. Biztonságosabb, ha a találmányt titokban tartjuk.
7. A feltalálónak irreális elképzelései vannak találmánya értékéről.

(Forrás: Magyar Szabadalmi Hivatal)

Szabad a lom

Tóth Gábor szerkezete a bicikli és a vasúti hajtány szentségtelen nászából született 25 évvel ezelőtt. A kétségkívül látványos találmány használata állítólag sokkal kevesebb izommunkát igényel, mint a hagyományos kerékpáré. Problémánkat az egyik látogató, egy 80 éves nyugalmazott mérnök fogalmazza meg: a biciklihajtány túlságosan bonyolult - ezzel a szabadalmi hivatal vicces brosúrája szerint elköveti a feltalálók első főbűnét. Tóth úr és találmányainak társtulajdonosa egyébként kórusban szidják a hivatalt. Szerintük Magyarországon mit sem ér a szabadalom, bármilyen találmányt el lehet lopni, elég, ha a plagizátor egy csavarfajtát megváltoztat rajta. Bejegyzett rönkbútoraikat pl. a bútorgyártók lemásolták, Tóthék elvesztették a tíz évig húzódó, több százezres költségű pert.

Genius loci

De a kiállítók kedvét nem veszik el a realitások. Egy másik kiállított bicikli, Gál Gyula kétéltűje is kissé körülményesnek tűnik. Vízpartra érve a júzer leszereli a kerekeket, felfújja az oldalpárnákat, és csak ezután bocsáthatja vízre a biciklit, ami a feltaláló szerint "halfészkek felkutatására" éppen a megfelelő célarchitektúra. Az efféle hóbortosságok a kiállítás leglátványosabb darabjai, de komoly találmányok is akadnak.

Van itt háromfázisú Tesla-tekercs, függőleges tengelyű szélerőműmodell (a feltaláló szerint különösen természetbarát, a madarakat sem öli meg), és itt van Egely György vitalitásmérője potom tizenötezerért. "Metszés nélküli szőlőtermesztés!" - kiabálja felénk egy bácsi a kameránkba.

A teniszlabdák újrahasznosítását is megoldó "paramagnetikus szuperdögöny" feltalálója, Farkas Lajos pedig nem kis rémületünkre enkezével dögönyözi végig stábunkat, majd bemutatja lábmasszírozó gépét. Darázs Lénárdnénál még megcsodáljuk a feltaláló készségfejlesztő játékát, a tartós textilorigamit, és kihajtogatjuk belőle Monty Pythonék kék norvégját.

Hanggyógyszer és 3D-s kép

A díjkiosztás kissé nehezen indul. A csarnokban nincs légkondi (pedig az emberiség egyik legprímább találmánya), eleinte meleg van, később büdös. Valakit egy biztonsági őr elvezet a közönségből, nem tudhatni, hogy egy kegyvesztett zsűritag vagy csak egy, a szabadalmi hivatalra zabos feltaláló. A beköszönő után a konferanszié családi videónak beillő kisfilmmel untatja a nagyérdeműt.

A 2005-ös tajvani találmányi vásárt foglalja össze, és amikor a felvétel végén a showman rózsákat dobál a tajvani népnek, kezdem sejteni, hogy az illető Dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára, egyben a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének (IFIA) az elnöke. Aztán Vedres úr köszönti húsz ország képviselőit, köztük néhány nagykövetet, és elered a díjeső.

Béenvézzen virtuálisan - kattintson!
Béenvézzen virtuálisan - kattintson!

A "virágozzék minden virág" elv a díjakban is jelentkezik, szinte mindenki kap valami elismerést vagy bátorítást ("Gara Péter aranyat nyert a papírbilivel"), több ország is átadja a saját különdíját. A franciák Szent Jeromos Kupája például mindenkinek jár, aki legalább három találmányt hozott.

A legbájosabb kupanyertesek Szántay Judit és unokája, tanulási segédeszközöket fejlesztettek ki. Akad ötszáz találmány után járó életműdíj is, a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) pedig a legjobb környezetbarát találmányt és a legjobb feltalálónőt bátorítja, előbbit dr. Raisz Iván nyeri szennyvíz-ártalmatlanítási eljárásával, utóbbit az iráni Kamrani Soheyla.

"A víz a jövő legfontosabb anyaga" - jegyzi meg Vedres úr, majd folytatja az aranyosan bennfentes rendezvényt ("egy a tiéd, egy az apósé"). A tajvaniak nagydíját a jemeni származású pécsi sebész, dr. Khaled Nashwan nyeri, ő hanghullámokkal kezel érbetegségeket, de kap egy kupát az IFIA-tól is - a másikat a már említett iráni asszony, természetbarát vízfestékeiért.

A Géniusz nagydíj magyarhoz vándorol, Kupper Róbert térben lebegő képet előállító vetítőberendezése kapja. A Széchenyi Tudományos Társaság díját a sakkgömb viszi el, és Vedres úrtól megtudjuk, hogy "a feltaláló magyar, de ebben a pillanatban szlovák területen él", amit mindenki értelmezzen, ahogy akar.

Hass, alkoss, szeress!

Nagyon kevés a fiatal és a nő, a hangulat egyre inkább egy Verne-filmadaptáció szereplőválogatására emlékeztet. Azok a csodálatos férfiak az ő masináikkal. Csak egy ágyúgolyó és pár fémsisakos asztronauta hiányzik. A tisztességben megőszült urak között talán még titkos társaságok képviselői is megfordulnak, dr. Allan Inovius például a neve alapján minimum az egyik szabadkőműves páholy nagymestere.

Az eseményt biztató beszéd zárja arról, hogy a gazdasági minisztérium valószínűleg több támogatást ad majd a feltalálóknak. A tömeg ezután sem széled szét, a feltalálók gratulálnak egymásnak, a nigeri küldött Moldova egyetlen képviselőjével parolázik, románok csapódnak az ukránokhoz, és a magyar-tajvani barátság erősebb, mint valaha. Az alkotás összehozta az országokat, és a szeretetet is szinte lézerszikével lehet vágni - vetünk egy utolsó pillantást a MAFE zászlajára. Schmidt Vera dalt írt volna erről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?