Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megfejtették a halálos madárinfluenza titkát

2006.09.11. 14:30
Az Oxfordi Egyetem egy klinikai kutatócsoportja a vietnami Ho Si Min-városban olyan felfedezést tett, amely áttörést hozhat a madárinfluenzaként elhíresült H5N1 influenzavírus gyógyításában.

A tudóscsoport dr. Menno de Jong virológus vezetésével rájött arra, hogy a H5N1 halálozási aránya miért jóval nagyobb, mint az emberi influenzavírusé (a madárifluenza 2003-as kitörése óta 241 esetet regisztráltak, a betegek több mint fele belehalt a kórba).

Túl sok citokin

A kutatók 18 madárinfluenzás és 6 influenzás betegben vizsgálták az emberi szervezet immunreakcióit, és arra a meglepő felfedezésre jutottak, hogy a H5N1-el fertőzött páciensek vérében sokkal nagyobb koncentrációban jelentkeztek az influenzavírusok - különösen azokéban, akik később meghaltak. Mint a vizsgálatok kiderítették, a H5N1 magas arányú jelenléte a citokin nevű, immunreakciókban jelentős szerepet játszó protein fokozott termelésére serkenti a szervezetet, ami a limfocita fehérvérsejtek (más néven nyiroksejtek) pusztulásával jár. E reakciók együttesen okozzák azt a gyulladást és tüdőkárosodást, ami végül gyakran a betegek halálához vezet.


Klikk a képre!

Korán kell felismerni

De Jong szerint a H5N1 gyógyításában az intenzív citokintermelés megelőzésére kellene törekedni, de hangsúlyozta azt is, hogy elemi fontosságú a kór korai diagnosztizálása. Brit kollégája, John Oxford úgy véli, a felfedezés mérföldkő a H5N1 kutatásában, és az esetleges későbbi mutációk felismeréséhez is nagy segítséget nyújt. A tudós szerint olyan modern gyógyszerekkel, mint a Tamiflu, a Relenza vagy az Amantadin máris sikeresen csökkenthető a betegekben az influenzavírusok száma. "Szerencsések vagyunk, hogy csak most tört ki a vírus. Ha a 70-es vagy 80-as években történik mindez, nem lenne sok esélyünk a H5N1 ellen" - nyilatkozta Oxford a BBC-nek.