Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Megvan a legöregebb hangya

2008.09.17. 14:10
Német biológusok fedezték fel a legöregebb hangyát: az eddig ismeretlen hangyafaj már 120 millió évvel ezelőtt is élt a Földön.

A karlsruhei Természettudományi Múzeum kutatói tavaly találták a három milliméteres példányt az Amazonas őserdejében. A páratlan lelet rávilágíthat a hangyák korai törzsfejlődésére, fogalmaztak a kutatók.

A múzeum egyik tudóscsoportja 2003-ban a brazil őserdőben már rábukkant egy hasonló, azonosítatlan hangyafajra, ám véletlen laboratóriumi baleset folytán a rovar kiszáradt, így a további kutatás céljaira alkalmatlanná vált, mondta kedden Manfred Verhaagh biológus, aki 26 éves pályafutása leglátványosabb felfedezésének nevezte az apró élőlényt.

Tavaly a múzeum egy másik, gombákkal foglalkozó kutatócsoportja botlott bele az ismeretlen hangyafajba, amely a Martialis heureka nevet kapta. A vizsgálat során kiderült, hogy egyetlen, korábban ismert fajra sem hasonlít, mintegy 120 millió évvel ezelőtt jelenhetett meg, ezzel a legöregebb ma is élő hangyafajnak számít. Az állat vak volt és ragadozó. A faj feltehető korát a megtalált példány egyik első lábából nyert DNS-minta alapján határozták meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!