Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megvan a legöregebb hangya

2008.09.17. 14:10
Német biológusok fedezték fel a legöregebb hangyát: az eddig ismeretlen hangyafaj már 120 millió évvel ezelőtt is élt a Földön.

A karlsruhei Természettudományi Múzeum kutatói tavaly találták a három milliméteres példányt az Amazonas őserdejében. A páratlan lelet rávilágíthat a hangyák korai törzsfejlődésére, fogalmaztak a kutatók.

A múzeum egyik tudóscsoportja 2003-ban a brazil őserdőben már rábukkant egy hasonló, azonosítatlan hangyafajra, ám véletlen laboratóriumi baleset folytán a rovar kiszáradt, így a további kutatás céljaira alkalmatlanná vált, mondta kedden Manfred Verhaagh biológus, aki 26 éves pályafutása leglátványosabb felfedezésének nevezte az apró élőlényt.

Tavaly a múzeum egy másik, gombákkal foglalkozó kutatócsoportja botlott bele az ismeretlen hangyafajba, amely a Martialis heureka nevet kapta. A vizsgálat során kiderült, hogy egyetlen, korábban ismert fajra sem hasonlít, mintegy 120 millió évvel ezelőtt jelenhetett meg, ezzel a legöregebb ma is élő hangyafajnak számít. Az állat vak volt és ragadozó. A faj feltehető korát a megtalált példány egyik első lábából nyert DNS-minta alapján határozták meg.