Viola
-5 °C
-2 °C

Megvan a Hepatitis C hosszú távú gyógymódja

2007.05.22. 13:45
Két ismert hatóanyag kombinálásával megtalálta a halálos Hepatitis C hosszú távú gyógymódját, mondta a Virginia Orvosegyetem kutatója. A kísérletében résztvevő személyek 99 százalékánál hatásos volt a módszer, a betegség korai szakaszában képes volt ellenőrzés alatt tartani a folyamatot.

A peginterferon hatóanyag önmagában, illetve ribavirinnel kombinálva hatásosan gyógyítja a Hepatitis C betegséget, mondta egy washingtoni orvoskonferencián Mitchell Shiffman, a Virginia Orvosegyetem (VCU) professzora. A kísérletben résztvevő Hepatitis C-vel fertőzött betegek 99 százalékát sikeresen kezelték a gyógyszer-kombinációval, még hét év elteltével sem mutatkozott vérükben a vírus, írja a Science Daily.

Gyógyulás

A kutatók szerint erre az időtartamra már valóban használható a gyógyulás kifejezés. "Mi, a VCU-nál fontosnak tartjuk ezt az eredményt, mert ritka lehetőség, hogy egy életveszéllyel járó vírusos betegség esetén azt mondhatjuk a betegnek, esélye van a gyógyulásra" - fogalmazott. A peginterefon és ribavirin hatóanyagok együttes alkalmazásának sikeressége korábban is ismert volt, a Magyarországon is kapható Rebetol (ribavirin hatóanyagú) kapszula betegtájékoztatója például így fogalmaz: "A Rebetol (ribavirin) a vírusok több típusának szaporodását gátolja. Ha a Rebetolt és a peginterferon alfa-2b-t vagy interferon alfa-2b-t kombináljuk, a kezelés sokkal hatásosabb a hepatitisz C vírusfertőzéssel szemben." Az új, amerikai eredmény az évekig tartó hatékonyságot példázza.

99 százalék

A hosszú távú kutatásban 997 fertőzött beteget kezeltek vagy önmagában a Pegasys-szal (peginterefon hatóanyaggal), vagy a Pegasys és ribavirin kombinációjával. Az évente újravizsgált betegek közül 989 vírusmentes, a maradék 8 beteg maradt. Utóbbiak nem mutatnak életkori, sem nembeli hasonlóságot.

A Hepatitis C-t gyakran tetováláskor, testékszer miatt kapták, és a fertőzöttek között gyakori az intravénás droghasználó is. Korábban a májátültetés volt az egyetlen hosszú távú megoldás.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!