Salamon
-1 °C
13 °C

A horoszkóp olyan, mint a gravitáció

2008.11.01. 07:43 Módosítva: 2008.11.01. 08:42
Nem hiszek a horoszkópban. Valahogy sosem állt össze az, hogy a születésem pillanatában a millió fényévekre levő égitestek látszólagos helyzete hogyan tudná befolyásolni azt, hogy a jövő héten éppen megnyerem a lottóötöst, vagy sem. Ebből kiindulva az asztrológiát mindig is valami olyasminek képzeltem, mint a pankráció, amiről mindenki tudja, hogy hókuszpókusz az egész, mégis vannak, akik nézik, mert kíváncsiak a show-ra.

Miután Magyarország egyik legnagyobb asztrológus szaktekintélyével beszélgettem, sőt, személyesen állította össze a horoszkópomat, még mindig nem hiszek az egészben, de azt már tudom, hogy az asztrológia egyáltalán nem hasonlít a jelmezes bohócok műbunyójára, inkább olyan, mint a gravitáció. Meg a hollywoodi tinihorrorok. És egy kicsit a Mátrix. Szabad akarat meg van, de valójában nincs. Vagy nincs, de valójában van? Bonyolult dolgok ezek.

Dr. Janák Lajos irodájában üldögélek, ő Magyarország legrégebbi asztrológusiskolájának, a Baktay Ervin Asztrológiai Intézetnek az igazgatója, és az egyik legnagyobb horoszkópkészítő szaktekintély az országban. A miértekre próbálok választ keresni; arra hogy miért befolyásolná akárki jellemét vagy sorsát az, hogy a Mars a Mérleg csillagképben jár éppen, vagy máshol. A tanár úr érezhetően nem először találkozik ilyen kétségekkel, és rögtön azzal kezdi, hogy az újságokban olvasható horoszkópok a 12 csillagjeggyel komolytalanok. Egyrészt azért, mert Magyarországon ezeket sokszor asztrológus helyett unatkozó gyakornokokkal íratják meg a szerkesztőségek, másrészt mert nyilván nem lenne épeszű dolog feltételezni, hogy mondjuk jövő héten minden Vízöntő utazni fog, és minden Bika beteg lesz.

Egyáltalán a csillagjegyek messze nem olyan fontosak az asztrológiában, mint az ember gondolná. Az ember életére valójában a Naprendszer bolygói (plusz a Nap meg a Hold, meg a Plútó, amit az asztrológusok bolygónak tartanak, a csillagászok még vitatkoznak róla, hogy az-e) vannak hatással, tudom meg, az állatövi jegyek csak segítenek meghatározni, hogy az egyes bolygók egymáshoz képest éppen hogy helyezkednek el - mert ezen áll vagy bukik minden.

Hisz ön a horoszkópban?

Oké, ha a 12 csillagjegy, és a hozzájuk tartozó 12 féle jóslat nem elég, akkor hogy is megy ez? A személyre szabott horoszkópot a percre pontos születési idő és hely határozza meg, magyarázza a tanár úr. Az aszcendens (az a csillagjegy, ahol a születés pillanatában éppen a felkelő Nap tartózkodik) ugyanis a születési helytől függ, és négypercenként változik, ezért nem ugyanolyan az azonos csillagjegyű emberek horoszkópja. Ebből aztán érdekes dolgok következnek.

- Ha két ember egy helyen és pontosan egy időben születik, azonos lesz a jellemük és a sorsuk?
- Olyan nincs, hogy két ember egyszerre szülessen.
- Miért ne lenne?
- Mutasson nekem két ilyen embert!
- Egy csomó ikerpárt ismerek...
- Az ikrek nem számítanak, ott több perc is eltelik a két születés között.
- Császármetszés? Ott gyakorlatilag egyszerre jönnek.
- ...
- Oké, hagyjuk az ikreket: az elméleti lehetőség megvan arra, hogy két ember egy időben és helyen szülessen, ugye?
- Végül is, elméletileg megtörténhet.
- Akkor nekik azonos lesz a sorsuk? Például egyszerre fognak meghalni?
- Jó eséllyel igen. De a gyakorlatban ilyen nincs.

Aztán kiderül, hogy ennél azért bonyolultabb a dolog, mert ott van még a szabad akarat. A horoszkópunk csak egy alap, amire építkezhetünk: olyan, mint a génállományunk, amiből aztán megpróbálhatunk minél többet kihozni. Attól, hogy Darnyi Tamás génjeivel születünk, még nem lesz belőlünk automatikusan olimpiai bajnok húsz év múlva, csak ha abból 15-öt edzéssel töltünk - valahogy így működik ez a horoszkópunkkal is, meghatározza a jellemünk és sorsunk alapvető vonásait, aztán azt hozunk ki belőle, amit sikerül.

Kivéve, amikor nem - megy szembe a következő gondolatával az eddigieknek a tanár úr, mondván, a végzete elől az ember nem tud menekülni, és ha valami nagyobb horderejű eseményt mutat a horoszkóp, az be fog következni, bármit is teszünk. Ha a csillagokban meg van írva, hogy holnap baleset ér, megtehetjük, hogy nem megyünk ki az utcára, a sors úgyis utolér, és majd ránk omlik a plafon, vagy valami hasonló. Kicsit olyan a dolog, mint a Mátrix, vagy azok a tinihorrorok, amikben a halál válogatottan véres módokon csap le a mellékszereplőkre, akik át akarták verni.

A bolygók kúrták el

Kezd szürreálisba fordulni a beszélgetés, ezért gyorsan áttérek a Naprendszer bolygóira, amik az asztrológia szerint az ember sorsát meghatározzák. Csakhogy a legkülső három bolygót, a Neptunuszt, az Uránuszt, meg a Plútót csak a XVIII. század után fedezték fel - akkor addig az összes horoszkóp hibás volt, mert nem számolt velük? Erre is kapok magyarázatot: ezek az égitestek pont olyasmiket befolyásolnak, amiket az adott kor embere úgysem tudott volna felfogni, mint például a tudatalatti, a vegetatív idegrendszer, vagy az elektromossággal kapcsolatos dolgok.

És azzal a lendülettel rögtön azt is megtudom, hogy nem csak embereknek van horoszkópja, de tulajdonképpen mindennek, amiről tudható, hogy pontosan mikor és hol született, indult el, jött létre. Mondjuk egy utazásnak. Vagy ennek a cikknek is, ami a Skorpió jegyében fog megszületni, ha minden igaz. Vagy akár a Magyar Köztársaságnak. Szóval akkor, ha annak idején 89-ben nem dében mondja el a beszédét Szűrös Mátyás az Országház erkélyén, hanem este, akkor más az aszcendens, más a horoszkóp, és lehet, hogy nincs őszödi beszéd, meg elkúrtuk-bortány? Olyan komoly "pontosan így van"-t kapok válaszul, hogy megfogadom, többé sosem próbálok asztrológussal viccelni.

Csak ámulok és bámulok, de a miértek mellett mindig ügyesen elmennek a válaszok. Vagy ötször futok neki annak, hogy akkor most konkrétan hogyan és miért befolyásolja a Jupiter azt, hogy milyen lesz a jövő hetem, mire a tanár úr "Na, tipikus Bak, mindenben kételkedik" arccal kiböki, hogy az asztrológia bizony nem ismeri ezeket a válaszokat. És nem is nagyon keresi; majd a tudomány előbb-utóbb megalkotja a teóriát, ami megmagyarázza, pontosan milyen hatásmechanizmusokon keresztül befolyásolják a bolygók az életünket, az asztrológusoknak elég, hogy tapasztalati úton tudják, milyen bolygóállás mit eredményez. Ahogyan a gravitációra sem volt évezredekig tudományos fizikai magyarázat, csak az emberek egyszerűen megfigyelték, hogy ha valamit feldobnak, az leesik.

Egy bökkenő van: én továbbra sem látom, hogy a horoszkóp ilyen egyértelmű feldobom-leesik alapon, tökéletesen működne. Persze, mert sosem készült még személyre szabott, pontos horoszkópom, mondja a tanár úr, és ezzel rá is térünk a puding próbájára.

A horoszkóp és a rendőrség

1975. január 19-én születtem Vácon, a családi hagyomány szerint este háromnegyed kilenckor (ez később 20:38-ra módosul az életem más fontos eseményeiből visszaszámolva). A csillagjegyem Bak, az aszcendensem Szűz. Hazudnék, ha azt mondanám, egy kicsit sem izgulok, amikor arra várok, hogy megtudjam, ez alapján mit mondanak a csillagok, milyen vagyok, és mi vár rám a következő napokban.

És a horoszkóp mellélő, látványosan, és gyakorlatilag mindenben. A csillagok szerint végtelenül nyugodt ember vagyok, irigylésre méltó önuralommal, a gyakorlatban meg két munkahelyemről rúgtak már ki azért, mert ez nem egészen így van. A horoszkóp szerint túl sokat foglalkozom az egészségemmel, a gyakorlatban, bár erre nem vagyok büszke, de aki még nálam kevesebbet foglalkozik vele, az már rég meghalt, annyira egészségtelenül él. A horoszkóp szerint nagyon sokat dolgozom, szinte a munka megszállottja vagyok, míg a valóságban... nos, mivel ezt a főnökeim is olvassák, ezt most nem fogom cáfolni.

Még csúnyábbak a melléfogások az előző és következő napok eseményeivel kapcsolatban. Október első hetére anyagi nehézségeket mutatott a horoszkóp, pont akkorra, amikor megkaptam az aktuális fizetésemet. Különösen sok munkát, és azzal járó feszültséget a hónap közepére, éppen arra a napra koncentrálva, amikor a Crysis Warhead teszttel foglalkoztam, és a munkaidő nagy részét idegnyugtató lövöldözéssel töltöttem. És a legizgalmasabb: október 23-ra a csillagok azt mutatták, komoly összetűzésem lesz a rendőrséggel, amire - tekintve, hogy aznapra ügyeletbe voltam beosztva, a fél Indexhez hasonlóan - akár még meg is lett volna az esély. Aztán mégsem; bár tele volt a város rendőrökkel, egy sem akart összetűzni velem. Azt viszont nem jelezte a horoszkóp, ami a valóságban rányomta a bélyegét ezekre a napokra: hogy hírt kapok egy közeli rokonom halálos betegségéről.

Bár a jóslatok nem igazán jöttek be, abban megerősítettek, hogy Janák tanár úr, meg úgy általában az asztrológusok tényleg hisznek abban, amit csinálnak: elvégre ha valaki kamuzik, tuti, hogy nem hó elejére blöfföl anyagi gondokat, amikor az emberek általában fizetést szoktak kapni.

Ja igen: az is megmondta a horoszkópom, hogy nagy előléptetés vár rám a munkámban, még az idén. Mióta ezt elmondtam a rovatvezetőmnek, feltűnően ferde szemmel néz rám, és a szokásosnál is többször lő le CS-ben. Nem haragszom rá, biztos az van a horoszkópjában, hogy ezt kell tennie.