Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Kidőlt fák, elöntött pincék

2002.06.10. 12:29
Szakértők szerint Medárd az oka mindennek. A sztereotip elvárásokat (kulcsszavak: nyárelő, kerthelyiség, strandra járás) nem mindenben teljesítő időjárás azonban a népi bölcsesség szerint inkább a labilis légrétegzettségnek köszönhető.
Budapesten reggel óta ismét egyre több riasztás érkezett a tűzoltókhoz a szélsőséges időjárás miatt. A HavariaPress jelentése szerint a legtöbb esetben kidőlt fákat kellett elfűrészelni, de elárasztott pincéknél is dolgoznak Pest megyében a szakemberek. A XIX. kerületben egy 15 méter magas akácfa rádőlt egy melléképületre. Nem messze innen elektromos vezetéket szakított le, a XVII. kerületben pedig az úttestre dőlt rá egy fa. Egyik esetben sem sérült meg senki. Több csomópontban beáztak a jelzőlámpát kezelő berendezések, közlekedési káoszt okozva a reggeli csúcsforgalomban.

Legfeljebb három órát süt a nap

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adatai szerint Budapesten a szél átlagsebessége 17 km/h, délutánra ez tovább erősödhet. Az ismétlődő esők, záporok miatt egyhangúnak tűnő időt 60-70 km/órás széllökések teszik változatossá. A hőmérséklet csúcsértéke 19 fok körül alakul, késő este 17 fok várható. A fővárosban hétfőn erősen felhős lesz az ég, erre a napra legjobb esetben is csak három órányi napsütés jut.

Allergia, napszúrás nem fenyeget

A Házipatika.hu szerint a frontra érzékenyeknél átmeneti ízületi, reumás panaszok jelentkezhetnek. A légszennyezettség csekély, a levegőminőségi határérték 10-30 %-át éri el (ezen belül a nitrogénoxidok koncentrációja a legmagasabb). A lórum, a pázsitfűfélék, a csalánfélék, a kukorica és az útifű pollenjei a meghatározók, de koncentrációjuk a csapadékos időben minimális. A UV sugárzás a felhős idő miatt gyenge, legalább a napvédő krémmel lehet spórolni.

Szép kilátások

Kedd délre a szél átlagsebessége 28 km/órásra fokozódik, eső viszont nem lesz. A felhőzet felszakadozik, viharossá fokozódik a szél. Kedden időnként előbukkan a nap (2-7 órányi napfényt igérnek a meteorológusok), de kellemetlenül hűvös, szeles lesz az idő. Folytatódik a hidegfronti hatás, de szerdára szerencsére már nem ígérnek frontot. A hét közepére némileg melegszik az idő, 22-26 fok várható.

Labilis légkör

Fejes Edina a meteorológiai szolgálattól távolabbi részleteket is közölt: júliusig a maximum-minimum hőmérsékletek a sokéves átlag felett maradnak, július első harmadában lesz némi visszaesés. Ekkor majd az átlagnál több csapadékra is lehet számítani. Az ok: labilis légrétegzettség. A Kárpát-medencében időző melegebb légtömegek alá ugyanis becsúsznak az északnyugat felől érkező hidegebb légrétegek, ez labilissá teszi a légkört, és kész a baj: szél, eső, elöntött pincék.

Európai körkép

Magyarország helyzete Európai más országaihoz képest még jónak mondható: Olaszországban például már szükségállapotot vezettek be, Ausztriában pedig kivezényelték a katonaságot, és több mint 1700 tűzoltócsónakot is bevetettek. Németországban, Dierdorf városában meghalt egy 81 éves asszony, mikor a víz betört a pincéjébe, két ember pedig egy mélygarázsban fulladt meg. Délkelet-Franciaországban az áradás és a földcsuszamlások két házat döntöttek romba, és autókat sodortak el. Lengyelországban villám sújtott agyon két embert, egy ötéves kislányt egy lezuhanó faág csapott agyon. Svájcban Lucerne és Schwyz kantonokban jelentősen megrongálódtak az utak és a vasútvonalak, és a gyümölcsösök, szőlők is jelentősen megrongálódtak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!