Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az édes illatok vezetnek az édes álmokhoz

2008.09.23. 10:45
Egy német kutatócsoport szerint bizonyos aromák, mint például a levendula hatással lehetnek az álmok tartalmára.

Boris Stuck, a Mannheimi egyetemi kórház munkatársa tizenöt alvó önkéntessel tesztelt változatos aromákat a záptojástól a rózsaillatig. "A legtöbb mindennapi illat két komponensű: az egyik maga az illat, a másik pedig egy olyan komponens, ami irritálja az orrunkat. Az alvó önkénteseket felébresztésük nélkül igen magas dózissal tudtuk stimulálni, amikor csak a szagok kellemetlen komponensét mutattuk nekik", mondta a New Scientistnek Stuck.

A kutatócsoport megvárta, amíg a kísérleti alanyok belépnek az REM-fázisba. Ekkor a légzés szabálytalanabb, gyorsabb és kevésbé mély. A szemek gyors mozgást végeznek mindenféle irányban, a végtagok izmai átmenetileg képtelenek a mozgásra. Az álmok túlnyomó többsége a REM fázisban történik. Ekkor tíz másodpercig kezelték őket nagy dózisban különféle szagokkal, majd egy perccel később felébresztették őket.

Ébredés után a kísérleti alanyok elmondták, mit álmodtak és hogyan érezték magukat közben. Minden alany pozitív álmokról számolt be, miután rózsaillatot dugtak az orra alá, viszont rosszat álmodtak, ha záptojásszaggal kezelték őket. Stuck szerint az illatoknak hatása van az álmok "érzelmi színezetére". A kutatócsoport most olyan önkénteseket keres, akik rémálmoktól szenvednek. Édes illatokkal szeretnék őket kezelni a javulás reményében.

Stuck a chicagói orr-fül-gégészeti akadémiai csoport éves találkozóján mutatta be kutatását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!