Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Szorongást okoz az infrahang

2003.09.09. 15:45
A szélsőségesen mély hangok szomorúvá és idegessé teszik az embereket, derítette ki egy brit kutatócsoport. A tudósok most kísérleti körülmények közt is alátámasztották azt az elképzelést, miszerint a mindenen áthatoló infrahangnak köze lehet az állítólagosan kísértetjárta helyeken tapasztalható élményekhez.
Az angliai National Physical Laboratory munkatársai egy hét méternyi átmérőjű cső segítségével állították elő az infrahangot, mégpedig egy kortárs zenei koncerten. A kutatást vezető Richard Lord a Wirednek elmondta: az előadás után készített felmérés szerint a hétszázötven fős közönség huszonkét százaléka tapasztalt valamilyen szokatlan élményt, ugyanakkor a résztvevők nem észlelték a különösen mély hangot.

A szellemek hangja

Az infrahang hatása egyértelműen kimutatható volt: sokan kényelmetlenül érezték magukat, idegesek voltak és féltek. Mindez azt sugallja, hogy az alacsony frekvencia még akkor is különös érzéseket kelt az emberekben, ha nem tudnak a jelenlétéről, mondta Richard Wiseman pszichológus, a dél-angliai Hertfordshire Egyetem munkatársa.

Az infrahangok 20 hertznél kisebb frekvenciájú rezgések, amelyek normális esetben nem hallhatóak, de egy oszcilloszkóp segítségével kimutatható a jelenlétük. A természetben meglehetősen gyakran keletkeznek infrahangok, például gyenge földrengések és széllökések miatt. Néhány állat is használja az infrahangokat: az elefánt például távolsági kommunikációra és az ellenfél elriasztására.

Az infrahangokat szinte mindennel összefüggésbe hozták már, a sugárfegyverektől egészen a pocsék sofőrökig. Korábban sok tudós feltételezte azt, hogy az állítólagosan szellemjárta helyeken ezek a hangok okoznak olyan érzést, amelyet az emberek a kísérteteknek tulajdonítanak. Nagyszerű, hogy most felfedezték a valóságot, mondta Sarah Angliss, aki mérnökként és zeneszerzőként vett részt a projektben.