Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Nem oktatható, hogy Isten vagy ufó teremtette a világot

2005.12.21. 15:05
Bírósági döntés született az Egyesült Államokban közel tíz éve folyó teremtéselméleti vitában. Az amerikai szövetségi bíróság december huszadikán úgy határozott, hogy tilos a természettudományos tanórákon tényként oktatni a diákoknak azt az elméletet, hogy természetfeletti erők hozták létre a világot.

John Jones, körzeti bíró a határozatban kiemelte, az "intelligent design" (intelligens tervezés) elmélet összeegyeztethetetlen az egyház és az állam alkotmányos elválasztásával, írja a CNN. "Úgy döntöttünk, hogy az elmélet nem tudományos, amellett nem választható el alkotóitól, illetve azok vallásától. Ugyanakkor Darwin evolúciós elmélete is hiányos, de az a tény, hogy egy tudományos megközelítés nem ad minden pontban kimerítő magyarázatot, nem lehet indok arra, hogy egy igazolhatatlan, vallásban gyökerező alternatív elméletet oktassanak az iskolában, vagy hogy félremagyarázzanak jól megalapozott tudományos állításokat" - fogalmaz 139 oldalas szakvéleményében (a bíróság szájtján olvasható angolul, pdf formátumban a teljes vélemény).

#alt#
Phillip E. Johnson

A tervezéselmélet szerint a természet bizonyos rendszereinek összetettsége és bonyolultsága nem magyarázható a darwini tételekkel, hanem kizárólag a teremtőnek, vagy más természetfeletti lénynek tulajdonítható. Az elmélet, amit először Phillip E. Johnson Darwin on Trial című könyvéből ismerhetett meg a világ, nem jelenti ki kategorikusan, hogy a világot Isten teremtette. A teória szerint semmiképpen sem az evolúció, hanem egy vagy több értelmes tervező, vagyis dizájner műve az élet. Ilyen tervező lehet Isten, vagy valamilyen Földön kívüli lény. Az intelligens tervezés kifejezés egy keresztény kreacionista szellemű szöveggyűjteményből származik, amely 1989-ben jelent meg az Egyesült Államokban Of Pandas and People címmel.

A bírósági ügy története

A pennsylvaniai fővárostól, Harrisburgtől 40 kilométerre található Dover iskolai körzet volt az Egyesült Államokban az első, ahol elvárták a középiskolák természettudományos tárgyakat oktató tanáraitól, hogy tanítsák az intelligens tervezés elméletét.

"Darwin elmélete csupán egy elmélet, amit az új bizonyítékok alapján folyamatosan ellenőrizni kell, ráadásul egy elmélet nem tekinthető ténynek. Minden más elmélettel a tanulókat arra bátorítjuk, hogy ne foglaljanak véglegesen az állást" - fogalmazott 2004 októberében a tervezéselméletet támogató doveri iskolai bizottság, majd megszavazta, hogy a kilencedik osztályos biológia tantervben szerepeljen a teória, valamint hogy az iskolai könyvtáraknak legyen meg az 'Of Pandas and People' című könyv. Azóta a kilenc bizottsági tagból nyolcat menesztett a város vezetése.

Válaszként a bizottság döntésére 2004 decemberében tizenegy szülő az állam és egyház szétválasztásáért küzdő szervezettel (Americans United for the Separation of Church and State), és egy szabadságjogi egyesüléssel (American Civil Liberties Union) összefogva bírósági keresetet adott be.

A bíró hat hétig tárgyalta az ügyet, a vizsgálati szakasz novemberben fejeződött be. Jones bíró határozata megszüntette a körzeti iskolai bizottság elvárásait, amelyek kötelezték a tanárokat, hogy becsméreljék és rossz színben tüntessék fel az evolúciós elméletet, viszont hivatkozzanak a vallásos alapokon nyugvó intelligens tervezés elméletére.

"Aki nem ért egyet a döntéssel, nyilván aktivista bíráskodás jelének tekinti a határozatot. Aki így tesz, hibát követ el, ugyanis ez szemmel láthatóan nem aktivista bíróság. Épp ellenkezőleg, a körzeti iskolai bizottság aktivista tevékenysége eredményeképpen került látókörünkbe az eset" - védte álláspontját Jones bíró, akit ráadásul az intelligens tervezésben hívő Bush elnök nevezett ki.

Érvek

Az amerikai akadémia, a National Academy of Sciences nem tartja tudománynak a tervezéselméletet, főképp azért, mert a testület szerint az élet eredetét természetfölötti beavatkozásra visszavezető hipotézisek kísérleti úton nem bizonyíthatók - a tudósok jó része leszólja, és kreacionista áltudománynak, vallási dogmának nevezi az elméletet. Az intelligens tervezés proponensei viszont azzal érvelnek, hogy számos a Földön tapasztalható jelenség - elsősorban persze maga az élet - értelem jeleit (signs of intelligence) mutatja - ezek olyan fizikai jellemzők, amelyek mindenképpen szükségessé teszik egy tervező (designer) jelenlétét.  • Vennék
  • Hírek