Jedivadászat a magyar ugaron

2005.07.05. 16:00
Jamie Reed brit parlamenti képviselő nemrég székfoglaló beszédében vallotta meg jediségét, de a magyar Országgyűlésbe eddig senki nem próbált lézerkardot becsempészni, és az Erő segítségével felépített autópályaszakaszokról sem tudni. Az Index megtudta, miért.
There is no emotion, there is peace
There is no ignorance, there is knowledge
There is no passion, there is serenity
There is no chaos, there is harmony.
There is no death, there is the Force.
The Jedi Code

Az angol parlamenti képviselők között már van jedilovag. Jamie Reed, a brit alsóház, a House of Commons képviselője június végi parlamenti szűzbeszédében nyilvánosan jedinek vallotta magát, sőt öntudatosan azt is kijelentette, hogy a brit Parlamentben ő az első, aki ezzel büszkélkedhet. Vagy inkább a Parlament vele: mégiscsak egy jedi.

"Esdekelve kérem, nézze el nekem a Ház, hogy ilyen fontos és érdekes vitát szakítok félbe székfoglalómmal" - kezdte Reed székfoglalóját. "Továbbá, mint e hely első Jedi Képviselője, számítok arra a támogatásra, amelyet a törvény garantál számomra."

A britek vezetnek, második a volt gyarmat


Képünk illusztráció

Reed csak egy jedi a sok közül. A legutolsó, 2001-es népszámlálás adatai szerint 390 000 brit alattvaló vallja magát jedilovagnak, és bár közülük nyilván csak a kérdezőbiztosok türelmét tesztelték a jediséggel, illetve egy az ezredforduló táján terjedő e-mailláncból merítették elhivatottságukat, annyi biztos, hogy az ottani statisztikai hivatal komolyan vette a dolgot, és most papíron, régióra lebontva el tud számolni az Egyesült Királyság jedijeivel. (Négy éve Brighton körzetében volt a legnagyobb - 2,6 százalékos - a jedipenetráció, de még a sereghajtó Easington megye százezer jedije is 0,2 százaléknyi hívőt jelent.)

Hű alattvalóknak mutatkoznak az ausztrálok is, akik saját, 2002-es népszámlálásuk során hetvenezer jedistát tudtak felvonultatni (ez az össznépesség 0,37 százaléka), bár az ottani, a britnél kőszívűbb statisztikai hivatal őket csak az "egyéb" kategóriába volt hajlandó besorolni, és nem vette fel a vallások közé a jedihitet. Ugyanígy járt az a húszezer kanadai is, aki négy éve jedinek vallotta magát.

A KSH nem tud a jedikről

Magyar parlamenti képviselő egyelőre nem vallotta meg jediségét, és a Magyarországon hivatalosan bejegyzett több mint száznegyven egyház között sincs jedi felekezet. A legutolsó brit népszámlálással egy időben, 2001-ben végzett hazai összeírás során a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nem gyártott külön rubrikát a jediknek, akik - ha léteznek is - így csak semmitmondó gyűjtőkategóriákba kerülhettek.

Nagy Orbán, a KSH népszámlálási főosztályának munkatársa elmondta: a 2001-es népszámlálásra való felkészüléskor a hivatal a száz törvényesen bejegyzett valláson kívül körülbelül még ugyanannyi jegyzetlen kisegyházat vettek fel a listára. És bár olyan be nem jegyzett felekezetek is bekerültek, mint a sámánisták (57 hívő) vagy a szcientológusok (592 hívő), a jedik kimaradtak.

Pedig még a bejegyzettek között is vannak, amelyek - legalábbis a bevallások alapján - létszámgondokkal küzdenek: a népszámlálási adatok szerint összesen tízen állították, hogy ők a Fény Lovagjainak és Testvériségének Egyházához tartoznak, és tízmillió honfitársunk közül csak hatan mondták 2001-ben, hogy az OM Vishwa Guru Deep Hindu Mandir Mahaprabhuji a Világmindenség Guruja Hindu Vallási Közösség és Szellemi Iskola hívői. Ehhez képest kiugróan magas a bevallott ufóhívők létszáma: az Idegen, Fejlettebb Intelligenciában Hívők Közössége Egyháza 46 tagot számlál, így a néhány tagú kicsik között már-már világvallásnak tekinthető.

Akkor hol vannak a jedik?


Ez a képünk is illusztráció

A népszámláláskor természetesen a nagy történelmi egyházak taroltak, bár az öt és félmillió katolikus és másfél millió református mellett vannak még másfél milliónyian, akik azt mondták: nem tartoznak egyházhoz, felekezethez. További egymillióan nem kívántak válaszolni a vallásukat firtató kérdésre - köztük lehetnek éppen jedilovagok, bár erre természetesen nincs bizonyíték.

A másik misztikus barlang, ahol a jedik meghúzhatják magukat, az "Ismeretlen, nincs válasz" című sor a táblázatban, ahová összesen hetvenezren tartoznak. Közülük voltak, akik semmit nem voltak hajlandó válaszolni, még ennyit sem, hogy nem vallásosak; de olyanok is, akik olyan a listán nem szereplő egyházat említettek, amellyel a KSH előre nem számolt. Mivel a jedi vallás 2001-ben nem szerepelt a hivatal előre összeállított listáján, a hivatal munkatársai elképzelhetőnek tartják, hogy volt, aki jedinek vallotta magát, de ismeretlenként vonult be a statisztikába.

Nézeteltérések a Jedi Tanácsban

"Úgy gondoltam, hogy mi is megpróbálhatnánk hivatalossá tenni a Jedi Rendet, és ezt tettük a Jedi Rend egyik céljává" - mondja Qel-Jorr Kenobi, a szájtjában visszafogott, fórumában annál pörgősebb Jedi Rend négytagú Jedi Tanácsának egyik tagja. "Már utána is néztünk a jogi hátterének, és kiderült, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánya szerint mindenkinek joga van vallási közösségek alapítására."

A tanácstag tud róla, hogy vallásalapításhoz száz ember kell, és a tevékenység nem ütközhet sem az Alkotmányba, sem más törvényekbe.

"Ha elég sokan lesznek a Jedi Rend tagjai ahhoz, hogy összegyűljön közülük száz olyan, aki csatlakozna hivatalosan is a Jedi Rendhez, akkor elkezdhetjük a jogi procedúrákat és hivatalosíthatjuk a Jedi vallást. Persze bárki más is felveheti a vallást, de a legtöbb esély a Jedi Renden belül van erre", mondta az Indexnek Qel-Jorr Kenobi.

Kenobival házon belül sem ért mindenki egyet. Az adott kontextusban furcsán csengő nevű tanácstag, Lara Strong azt mondja: "A valláskérdés kb. márciusban merült fel nálunk. Nekem azok az ellenérveim, hogy egyáltalán nem vagyok vallásos. Én nem vagyok semmilyen hit ellen, mindenkinek tiszteletben tartom a vallását. És ha lenne ilyen Jedi-vallás, azt hiszem, abba se lépnék be. Valahogy az ilyesmi nem az én világom."

És a politika?


Ez nem illusztráció, ez komoly

Arra viszont, hogy a brit jediképviselőhöz, Jamie Reedhez hasonlóan összeegyeztethetőnek tartja-e a jediséget a politikával, Qel-Jorr egyértelmű választ adott egy a Rend fórumán június elején posztolt hozzászólásában:

"Épp eleget láttam már a politikusokból, ahhoz, hogy megundorodjam tőlük. És éppen ezért nem is tartok egy politikust igazi tudással rendelkező embernek. Ami meg a Jediket és politikusokat illeti, mérföldkövek, sőt univerzum méretű kövek választják el egymástól a kettőt. Míg egy Jedi csak az alaposan átgondolt és ismert tudást nevezi tudásnak, addig egy politikus mindent, amire egy kicsit is rá lehet fogni, hogy az. Úgyhogy ne aggódj, a legkisebb hasonlóságot sem fogod észrevenni köztünk és a politikusok közt."  • Tippek
  • Hírek